ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
2019 – 2024, 5 χρόνια δράσης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής της Εφορείας Περιβάλλοντος / ΣΕΠ
05/03/2024

Την Κυριακή3 Μαρτίου 2024, στις 18:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα zoom, FORUM Απόψεων και Εμπειριών Διάσωσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων δράσης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής – ΠΟΔΑΖ.

Εδώ: https://youtu.be/J8b9oPEt4Ec , μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο στο YouTube.

Στις 3Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής και έχει οριστεί ως η γενέθλιος ημέρα δραστηριοποίησης της ΠΟΔΑΖ/ΣΕΠ.Αυτά τα 5χρόνια η Εφορεία Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη των οργανώσεων ΑΝΙΜΑ,ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΜοΜ, ΑΡΙΩΝ, ΔΡΑΣΗ για την Άγρια Ζωή και χρηματοδότηση, από το Πράσινο Ταμείο, διοργάνωσε 10 Εκπαιδευτικές Συναντήσεις και εκπαίδευσε 395ενήλικα στελέχη του ΣΕΠ στην διάσωση της Άγριας Ζωής. Δημιούργησε και εξόπλισε132 Σημεία Διάσωσης σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 49 πιο δραστήρια, πραγματοποίησαν 462 διασώσεις άγριας Πανίδας.

Στα πλαίσια των δράσεων, πραγματοποίησε Πανελλήνια Συνάντηση στην Βέροια, εξέδωσε Εγκόλπιο Διάσωσης Άγριας Ζωής και ενημερώνει τα μέλη της ΠΟΔΑΖ, αλλά και το ευρύτερο κοινό με την λειτουργία του www.wildliferescuescout.gr παρέχοντας συνεχώς πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για την διάσωση της άγριας πανίδας του τόπου μας.

Κάθε χρόνο ,στην επέτειο της ίδρυσης της ΠΟΔΑΖ, επιβραβεύονται τα Συστήματα, οι Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων και τα μέλη του ΣΕΠ που στα ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ επέδειξαν ιδιαίτερη προσήλωση και αποτελεσματικότητα στο έργο της διάσωσης Άγριας Ζωής, την χρονιά που πέρασε.

Το 2023 ήταν άλλη μια πολύ δραστήρια χρονιά για 26 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (Συστήματα, Ε.Π.Π. και άτομα) που πραγματοποίησαν πάνω από 230 διασώσεις άγριας πανίδας, προσφέροντας δυνατότητα επιβίωσης σε 56 διαφορετικά είδη της ελληνικής άγριας πανίδας.

Αυτά ήταν: 1οΝ/Π ΣΚΟΠΕΛΟΥ,  1ο Σ/Π ΘΗΡΑΣ,  1ο Σ/Π ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ,  1ο Σ/Π ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ,  1ο Σ/Π ΠΥΡΓΟΥ Ηλείας,  1ο Ν/Π ΚΗΦΙΣΙΑΣ,  1ο Α/Π ΛΑΜΙΑΣ, 1ο Ν/Π ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ,  1ο Σ/Π ΑΓΙΑΣ, 2ο Σ.Π ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Λέσβου,  2ο Ν/Π ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ,  2ο Σ/Π ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Θες/νίκης,  2ο Σ/Π ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αθήνας,  3ο Δ/Π ΒΕΡΟΙΑΣ,  4ο Ν/Π ΝΙΚΑΙΑΣ,  5ο Α/Π ΠΑΤΡΑΣ,  5ο Ν/Π ΜΗΘΥΜΝΑΣ Λέσβου,  8ο Σ/Π ΤΟΥΜΠΑΣ Θες/νίκης,  Ε.Π.Π. 3ου Α/Π ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Βόλου,  ΤΡΙΚΑΛΑ, Ε.Π.Π. 6ου Α/Π ΒΟΛΟΥ,  Ε.Π.Π. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Κρήτης,  Ε.Π.Π. ΨΥΧΙΚΟΥ Αθήνα,  Ε.Π.Π.ΚΑΒΑΛΑΣ,  Εφορεία Περιβάλλοντος Γ.Ε.,  Προσκ. Κέντρο «ΧΑΡΜΑ» Καρδίτσα.