ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
25/04/2024

Οι δραστήριοι Διασώστες ΠΟΔΑΖ από Καρδίτσα, Βόλο και Βέροια έγιναν πρεσβευτές της αγνότερης μορφής φιλοζωίας (προστασία της άγριας πανίδας) στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής τους!

Από την σχολική χρονιά 2023-2024 καθιερώθηκε η 4η Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων) ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας!

Εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο και να λάβετε την εγκύκλιο σε PDF: https://dide.lef.sch.gr/2024/03/15/4-apriliou-panellhnia-sxoliki-hmera-filozoias-2023-2024/


Όπως αναφέρει και η Εγκύκλιος 28131/ΓΔ4, 15-03-2024 του Υ.Π.Θ.Α.: «Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.»

Έτσι η Ουρανία Μαγγίνα, Αρχηγός του Π.Κ. Χάρμα Καρδίτσας δραστηριοποιήθηκε στο 2οΕΠΑΛ Καρδίτσας, που είναι και Διευθύντρια. Η Μαρία Γκασνάκη Α.Σ. 3ουΣυστήματος Βέροιας δραστηριοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Βέροιας και η Μαρία Λεονταρίτη Αρχηγός της Ε.Π.Π. του 6ου Συστ. Α/Π Βόλου δραστηριοποιήθηκε στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου.

Τα ενήλικα στελέχη του ΣΕΠ, μαζί με τα επιτελεία τους και τους εκπαιδευμένους Διασώστες της ΠΟΔΑΖ «άδραξαν» την δυνατότητα που τους έδωσε η καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας και παρουσίασαν στους μαθητές και τις μαθήτριες το έργο του Ελληνικού Προσκοπισμού σχετικά με την στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής(wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.).


Ο Ιωάννης Σκοτεινιώτης μας έγραψε γι’ αυτή την εκδήλωση στον Βόλο:

«Τα μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.), της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 6 ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου, επισκέφτηκαν το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από κοντά για το έργο της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και για τις δράσεις της. Αρχικά η Αρχηγός της Ε.Π.Π. κα Λεονταρίτη Μαρία αναφέρθηκε στον Προσκοπισμό, μίλησε για την ιστορία του, το έργο του,  αλλά και την σπουδαιότητά του στην διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών. Έδωσε μάλιστα έμφαση στη σχέση του Προσκοπισμού με τον Εθελοντισμό, μέσα από  την οποία, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια η Κα Γιαννά Σχιζονίκα Έλενα, κτηνίατρος και μέλος της Ένωσης, γεννήθηκε και η ιδέα της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. 

Η Π.Ο.Δ.Α.Ζ. έχει ως στόχο, όπως ανέφερε  τέλος ο κος Σκοτεινιώτης Ιωάννης, μέλος της Ένωσης, την περισυλλογή άγριων Ζώων (πουλιών, θηλαστικών ή ερπετών) και την ασφαλή μεταφορά τους στα αντίστοιχα Κέντρα Άγριας Ζωής. Τέλος οι μαθητές/ριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναπαράσταση των βημάτων περισυλλογής άγριου ζώου, αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις διασώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 6 ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου ευχαριστούν θερμά τον Κο Βαρνάβα Γεώργιο, Λυκειάρχη και την Κα Οικονόμου Νατάσα ,Υποδιευθύντρια του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Βόλου καθώς και το Σύλλογο Διδασκόντων για τη συνεργασία  και την ευκαιρία που δώσανε στα μέλη της Ένωσης  να παρουσιάσουν  το έργο της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. ενδυναμώνοντας παράλληλα το φιλοζωικό ένστικτο των μαθητών/τριών.»


Η Μαρία Γκασνάκη μας έγραψε για την εκδήλωση στην Βέροια:

«Μετά την ευγενική πρόσκληση του 4ου Γυμνασίου Βέροιας , η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας , βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου για μια πλήρη ενημέρωση του ρόλου μας.

Εξηγήσαμε στα παιδιά για την εθελοντική προσφορά μας που πηγάζει από την αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα και στείλαμε μηνύματα ευαισθητοποιήσης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, παροτρύνοντας τους να πράξουν και αυτά το ίδιο στο βαθμό που μπορούν.

Αφού τους παρουσιάσαμε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε και πως αυτό το καταφέραμε με την αγάπη όλων των συνδημοτών μας με κοινό στόχο την Διάσωση και Διαφύλαξη της Άγριας Ζωής του τόπου μας, επεκταθήκαμε και σε θέματα που αφορούν τους 17Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την δεσμεύσει μας σαν Πρόσκοποι στην πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Αυτό που τους προσέλκυσε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η παρουσίαση που κάναμε για το πως «πακετάρουμε» ένα τραυματισμένο ζώο και οι πρώτες βοήθειες που του παρέχουμε, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο πιγκουίνος «Κοβάλσκι»!!

Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΚΙΤ Διάσωσης   που τους δείξαμε και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που μας έκαναν διάφορες ερωτήσεις !! Ευχαριστούμε από καρδιάς το 4ο Γυμνάσιο Βέροιας για την πρόσκληση τους!

Θεωρούμε ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη πρώτη μας παρουσίαση για τον ρόλο μας σαν διασώστες της ΠΟΔΑΖ.

Η Π.Ο.Δ.Α.Ζ. του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας έκλεισε φέτος 5 χρόνια ενεργής συμμετοχής με ποικίλες Διασώσεις Ζώων. Οι 13 εκπαιδευμένοι Διασώστες Βαθμοφόροι του Συστήματος μας πραγματοποιήσαμε 51 Διασώσεις το 2023 και έτσι παρά μείναμε και πάλι στην κορυφή των Διασωστικών Ομάδων.»

 

Η 4Απριλίου, ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας μέσα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αλλά και μέσα από τις ενδεικτικές δραστηριότητες που προτείνει, δίνει την δυνατότητα στα Προσκοπικά Συστήματα και ιδιαίτερα στους395 εκπαιδευμένους Διασώστες της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και στα 132 Προσκοπικά κλιμάκια που είναι «Σημεία Διάσωσης» και μέλη του Δικτύου Διάσωσης, να προτείνουν συνεργασίες στους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής τους.  Με την διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία θα επιδείξουν την εθελοντική συμμετοχικότητα του Προσκοπισμού, προς κάθε κατεύθυνση και θα διαμορφώσουν μια θετική εικόνα με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων μελών.