ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νυχτερίδες που χρειάζονται διάσωση
12/06/2021

Από το Bat Conservation Trust,https://www.bats.org.uk

Είναι σίγουρα πολύ μοναδική εμπειρία, αν μας τύχει να βρούμε μια νυχτερίδα στο έδαφος. Για πολλούς από εσάς θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα βλέπετε από τόσο κοντά ένα από αυτά τα συναρπαστικά και ανεκτίμητα πλάσματα. Το να βοηθήσετε μια νυχτερίδα να επιβιώσει σίγουρα θα σας προσφέρει ένα δυνατό συναίσθημα.

Στην Ελλάδα, με την διάσωση των νυχτερίδων ασχολούνται οι γνωστοί φορείς που φροντίζουν για όλα τα άγρια ζώα και πουλιά (ΑΝΙΜΑ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, κλπ). Αν βρείτε λοιπόν μια νυχτερίδα στο έδαφος με πρόβλημα, τότε δώστε μεγάλη προσοχή στην σύλληψή της, φορώντας οπωσδήποτε γάντια και μάσκα προσώπου, διότι μπορεί να μεταφέρει ασθένειες και επικοινωνήστε με ένα εξειδικευμένο φορέα διάσωσης.


Πότε χρειάζεται βοήθεια μια νυχτερίδα

Εάν συντρέχει κάτι από τα παρακάτω, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψετε ή να επανεντάξετε στη φύση μια νυχτερίδα:

  • o  Βρίσκεται στο έδαφος ή στο πάτωμα
  • o  Είναι μέρα και βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο εκτεθειμένη στο έντονο φως.
  • o  Βρίσκεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο που κυκλοφορούν άνθρωποι.
  • o  «Συναντήθηκε» με γάτα.
  • o  Είναι ένα μικρό χωρίς την μητέρα του
  • o  Είναι κολλημένη σε μυγόχαρτο, συρματόπλεγμα ή πετονιά ψαρέματος.
  • o  Έχει πειραχτεί ή έχει καταστραφεί το μέρος που κουρνιάζει και κρύβεται.

Αν βρεθεί νυχτερίδα σε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις πρέπει να επέμβετε φορώντας γάντια και μάσκα και ζητώντας συμβουλές από κάποια οργάνωση. Αν επανενταχθεί μια ταλαιπωρημένη νυχτερίδα, δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Εν τούτοις αν παρατηρήσουμε νυχτερίδα σε μια σοφίτα, ένα υπόγειο, μεγάλη αποθήκη, κλπ τότε ενδεχομένως να είναι το μέρος που ξεκουράζεται.


Σε τι διαφέρει ένα μωρό από μια ενήλικη νυχτερίδα.

Όλες οι νυχτερίδες στη χώρα μας είναι πολύ μικρές. Ακόμα και ένα ενήλικας θα σας φανεί πολύ μικρός! Το καλοκαίρι βρίσκουμε και μωρά νυχτερίδας με καθόλου ή πολύ ελαφριά και μικρή γούνα, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκουμε ενήλικα άτομα, με κανονική γούνα και ανεξάρτητα.


Μεταφορά της νυχτερίδας

Εάν μπορέσετε με ασφάλεια να προσεγγίσετε μια νυχτερίδα, το επόμενο βήμα είναι να την τοποθετήσετε σε ένα κουτί. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά σας διαβεβαιώνουμε πως είναι απλό με την μέθοδο που θα σας περιγράψουμε.

Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα κουτί διάσωσης για νυχτερίδες. Χρειάζεστε ένα γερό κουτί παπουτσιών, με πολλές μικρές τρύπες στο καπάκι, μία υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας, Ένα πλαστικό καπάκι από μπουκάλι γάλακτος. Αν μπορείτε τοποθετήστε την νυχτερίδα μέσα στο κουτί χωρίς να την αγγίξετε. Αν χρειαστεί να την πιάσετε χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε γάντια! Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα της μεταφέρουμε, αλλά και ότι δεν θα μας μεταφέρει κάποιο μικρόβιο, πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε και ιατρική μάσκα προσώπου.

Αν μπορείτε, πιάστε την νυχτερίδα όπως θα κάνατε και με μια αράχνη: τοποθετήστε από πάνω της το κουτί και μετά σύρετε από κάτω ένα χαρτονάκι. Εάν δεν μπορείτε έτσι, τότε χρησιμοποιήστε την πετσέτα της κουζίνας για να την καλύψετε και προσεκτικά μετακινήστε την μέσα στο κουτί (φοράμε και γάντια). Τοποθετήστε μέσα στο κουτί την πετσέτα, για να κρυφτεί και βάλτε της λίγο νεράκι στο καπάκι για να έχει την δυνατότητα να πιεί. Μην προσθέσετε κανένα είδος φαγητού στο κουτί.

Φυλάξτε το κουτί με την νυχτερίδα σε ήσυχο και σκοτεινό μέρος μέχρι να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς και να λάβετε οδηγίες. Μακριά από παιδιά και από κατοικίδια ζώα. Αν τύχει και σας φύγει και πετάει γύρω γύρω στο δωμάτιο, μην προσπαθήσετε να την πιάστε σε πτήση γιατί θα τραυματιστεί. Περιμένετε να προσγειωθεί και χρησιμοποιήστε την πετσέτα.

Εάν η νυχτερίδα έχει κολλήσει σε ένα  μυγόχαρτο ή παγίδα τρωκτικών ή έχει πιαστεί σε αγκίστρι ψαρέματος, μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε. Φορέστε τα γάντια σας και κόψτε προσεκτικά με ψαλίδι ότι περισσεύει και μπορείτε να αφαιρέσετε και βάλτε την νυχτερίδα μαζί με τα κολλημένα μέρη , μέσα στο κουτί (χωρίς να τοποθετήσετε πετσέτα).

Αφού ασφαλίσετε το κουτί με ταινία και σπάγκο, φροντίστε να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε κάποιο φορέα περίθαλψης ή σε κάποιον κτηνίατρο που γνωρίζει από περίθαλψη άγριων ζώων.

Να είστε σίγουροι ότι έχετε βοηθήσει ένα πολύ χρήσιμο ζώο!


Πολλές πληροφορίες για τις νυχτερίδες μπορείτε να βρείτε στα αγγλικά στο site του Bat Conservation Trust και στα ελληνικά στο https://ese.edu.grτης Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και στο https://www.lifegrecabat.eu/el/species  του προγράμματος LifeGRECABAT που σκοπός του είναι η εφαρμογή διαχειριστικών δράσεων σε 10 περιοχές NATURA 2000με στόχο τη βελτίωση της κατάστασής τους (εύρος, πληθυσμός, οικότοπος, μελλοντική προοπτική) των 10 ειδών νυχτερίδας (Annexes II - IV 92/43/EEC) και του οικότοπου 8310 (Annex I 92/43/EEC).


Μετάφραση &Προσαρμογή: ΘΜΠ