ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
3η Εκπαιδευτική Συνάντηση Π.Ο.Δ.Α.Ζ. στην Καστοριά
10/12/2020

Τους 100 εκπαιδευμένους Διασώστες και 40 σημεία διάσωσης σε όλη τη Ελλάδα έφτασε η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής με την ολοκλήρωση της 3ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης στην πόλη της Καστοριάς.

Με πρωτοβουλία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καστοριάς, η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος ΣΕΠ, οργάνωσε στην πανέμορφη φθινοπωρινή Καστοριά την 3η Εκπαιδευτική Συνάντηση της ΠΟΔΑΖ με 28 συμμετέχοντες από Θεσσαλονίκη-Τούμπα, Βέροια, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη και βεβαίως Καστοριά.

Η Εκπαιδευτική Συνάντηση υλοποιήθηκε στην φιλόξενη λέσχη του 1ου Συστήματος, με την αμέριστη περιποίηση της Ε.Κ.Σ. του Συστήματος. Ξεκίνησε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου με παρουσιάσεις από τις οργανώσεις που συνεργαζόμαστε και συνεχίστηκε την Κυριακή με οικο-περίπατο στην λίμνη Ορεστιάδα, ξενάγηση στην τοπική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και ολοκληρώθηκε με την μοναδική εμπειρία της επανένταξης μιας φαλαρίδας στην λίμνη!

Οι παρουσιάσεις εκ μέρους των οργανώσεων έδωσαν στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την πλήρη διάσταση του εθελοντή-διασώστη άγριας ζωής. Ο κ. Βαγγέλης Δεσποτάκης και η κ. Βασιλική Παπαχρήστου από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ (και παλαιοί πρόσκοποι Φλώρινας) μας μίλησαν για τις αρκούδες και τους λύκους της περιοχής, ο Σταύρος Καλπάκης από την «ΔΡΑΣΗ για την άγρια ζωή», που λειτουργούν στην Σίνδο Θεσσαλονίκης ένα θαυμάσιο κέντρο περίθαλψης, μας έδωσε πρακτικές οδηγίες για διάσωση, η Καίτη Αλευρά από την ΑΝΙΜΑ και η Αθηνά Τσεκούρα από τον ΑΡΧΕΛΩΝ μας μίλησαν για Πρώτες Βοήθειες στα ζώα και η Δρ Αναστασία Κομνηνού από το ΑΠΘ,εκπροσωπώντας τον ΑΡΙΩΝ και την Μοm, μας παρουσίασε του κινδύνους για τα θαλάσσια θηλαστικά αλλά και τα θέματα ηθικής στην διάσωση της άγριας ζωής. Το πρόγραμμα του Σαββάτου έκλεισε με ένα απολαυστικό παραλίμνιο δείπνο.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους συμμετέχοντες. Η προετοιμασμένη από την βαθμοφόρο της Καστοριάς, Άννα Λάτσιου, οικο-ξενάγηση, η οποία έχει στο βιογραφικό της ειδικές περιβαλλοντικές σπουδές και εμπειρία,παρουσίασε όλες τις οικολογικές διαστάσεις για τη λίμνη Ορεστιάδα, τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Παράλληλα η φιλοξενία μας και η ξενάγηση στον Σταθμό περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, επέτυχε να «βάλει στο κλίμα» της δράσης στο πεδίο, όλους τους συμμετέχοντες.

Μια φαλαρίδα που βρέθηκε το ίδιο πρωί, μπλεγμένη σε αγκίστρια ψαράδων και διασώθηκε από το μέλος της ΕΠΠΚ, Χρήστο Τόσκο, ήταν και η έκπληξη για όλους όσους δεν είχαν ξανά παρευρεθεί σε μια επανένταξη άγριου πτηνού στο φυσικό του περιβάλλον.

Η 3η Εκπαιδευτική Συνάντηση στην Καστοριά ήταν και ο καλύτερος τρόπος να γιορταστούν, με μια πανελλήνια δραστηριότητα, τα 100 χρόνια Καστοριανού Προσκοπισμού! Τους ευχόμαστε να συνεχίζουν για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια να κρατούν αναμμένη την φλόγα του Προσκοπισμού στην πανέμορφη Καστοριά!