ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ετήσια Εκπαιδευτική Συνάντηση 2021, 8η Π.Ο.Δ.Α.Ζ.
05/11/2021

Με την ευτυχία να λειτουργούμε πανελλήνιο δίκτυο με 108 σημεία διάσωσης Άγριας Ζωής,  και 312 εκπαιδευμένους Προσκόπους-Διασώστες, ολοκληρώσαμε στις 31 Οκτωβρίου την  ετήσια Εκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής!

Οι 48 συμμετέχοντες από 28 Προσκοπικά Συστήματα και Π.Ε. και 26 Δήμους: Αγίου Νικολάου Κρ., Αθηναίων, Άργους, Βέροιας, Βόλου, Ζωγράφου Ατ., Ηρακλείου Κρ., Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιλίου Ατ., Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κηφισιάς Ατ., Λάρισας, Λέσβου, Μήθυμνας, Ξάνθης, Παλαιού Φαλήρου Ατ., Πατρών, Περιστερίου Ατ., Πεύκης Ατ., Ρεθύμνου Κρ., Τρικάλων, Τρίπολης και Χίου, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές διάσωσης αγρίων Ζώων. Κατά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης υλοποιήθηκε και test κατανόησης της ύλης στο οποίο η Ευαγγελία Δημοπούλου από το3ο Δ/Π Βέροιας  και η Μαρίνα Ζουγανέλη από το 1ο Ν/Π Μυκόνου, είχαν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις!


Η 8η Ε. Σ. φιλοξένησε ως ομιλητές την κα Μαρία Γανωτή (πρόεδρο της ΑΝΙΜΑ) που μας εξιστόρησε την διάσωση των αγρίων ζώων στην Ελλάδα, με τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη καθώς και την κα Φρόσω Παρχαρίδου (από την ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ) που μας μίλησε για την διάσωση των μικρών θηλαστικών και των χελωνών.

Για τα θαλασσινά θέματα ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Φυτίλης(υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ) να μας πει για τις θαλάσσιες χελώνες.  Για την παρουσίαση των κητωδών ήταν και αυτή τη φορά μαζί μας η Δρ Αιμιλία Δρούγα συν-ιδρύτρια της οργάνωσης ΑΡΙΩΝ. Η κα Μελίνα Αυγερινού (από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ) παρουσίασε για πρώτη φορά σε κοινό, αναλυτικά τις οδηγίες για την διάσωση των οπληφόρων (ελάφια, ζαρκάδια, αγριόγιδα) αλλά και αρκούδων και λύκων. Τα κτηνιατρικά θέματα Πρώτων βοηθειών στην άγρια πανίδα κάλυψε ο κτηνίατρος κ. Αλέξανδρος Βανταράκης  και η κτηνίατρος κα Τζούλια Γραμμενίδου μας εισήγαγε στο «Πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα ερπετά». Και οι δύο κτηνίατροι είναι ενεργά στελέχη του Ελληνικού Προσκοπισμού.


 Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, έμπειρη πλέον στην διοργάνωση εκπαιδεύσεων εξ’ αποστάσεως, έχει δημιουργήσει δικές της μικρές εκπαιδευτικές παραγωγές video και σε συνδυασμό με τους προσκεκλημένους ομιλητές, παρέχει στους υποψήφιους διασώστες ένα πλήρες curriculum που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν διάσωση και μεταφορά Άγριου Ζώου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.  Η οργανωτική ομάδα της Εφ.Εφ.Π.Π. αποτελείται από την Άννα Λάτσιου, την Αθηνά Τσεκούρα , τον Αναπλ. Έφορο Ίππαρχο Στάβαρη και τον Έφορο Θεόδωρο Μπένο Πάλμερ.

Η εκπαίδευση διάσωσης που παρέχεται στις Εκπαιδευτικές Συναντήσεις μας, δεν προορίζεται να είναι η μόνη εκπαίδευση πριν βρεθεί ο πρόσκοπος- διασώστης να υλοποιήσει διάσωση άγριας ζωής. Ο χειρισμός και οι τεχνικές είναι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της διδασκαλίας αλλά και της πρακτικής, δημιουργώντας την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.

 Όλοι οι Διασώστες θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στην κλειστή ομάδα του facebook https://www.facebook.com/groups/416933615726537  και τις εκπαιδευτικές αναρτήσεις στο www.wildliferescuescout.gr , ή αν έχουν δυνατότητα να συνεργαστούν απευθείας με έναν κτηνίατρο αποκατάστασης άγριας ζωής ή να βοηθήσουν εθελοντικά ένα Κέντρο Διάσωσης για να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.

 

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε (2019-2020) από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και συνεχίζεται να υλοποιείται με την στήριξη του ΣΕΠ και με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, κλπ.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακταστους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!