ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι Διασώστες ΠΟΔΑΖ του 3ου Συστ. Δ/Π Βέροιας φρόντισαν τον μικρό Μπούφο.
24/09/2021

Χρειάζεται την βοήθειά μας το Μπουφάκι;

Ήταν 10 Ιουνίου 2021 όταν οι Διασώστες ΠΟΔΑΖ του 3ουΣυστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας αντιλήφθηκαν ότι ένας μικρούλης Μπούφος χρειαζόταν την βοήθειά τους!

Δεν χρειάζονται βοήθεια όλα τα νυκτόβια αρπακτικά που βρίσκονται στο έδαφος. Αν είναι μια νεαρή κουκουβάγια με ασαφές κεφάλι και σώμα, αλλά έχουν πλήρως μεγαλώσει τα φτερά των φτερών της και έχει μια άκαμπτη ουρά, είναι ένα νεαρό που μόλις μαθαίνει να πετάει. Το να περνούν λίγο χρόνο στο έδαφος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής τους, καθώς χρειάζονται μέρες έως εβδομάδες για να μάθουν πώς να πετούν καλά, ανάλογα με το είδος. Η μαμά και ο μπαμπάς είναι συνήθως κοντά και τα φροντίζουν, είτε τους βλέπουμε είτε όχι.Οι κουκουβάγιες σε αυτό το στάδιο χρειάζονται βοήθεια μόνο εάν τραυματιστούν ή έχουν σκοτωθεί και οι δύο γονείς. Εάν όμως το νυκτόβιο αρπακτικό βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση, ή είναι λίγο πιο μικρό, μπορείτε να το σηκώσετε και να το μεταφέρετε σε ασφαλέστερη θέση σπρώχνοντας το πίσω μέρος των ποδιών της με ένα ραβδί για να την ανασηκώσετε ή χρησιμοποιώντας δερμάτινα γάντια. Οι γονείς δεν θα απορρίψουν τα μικρά τους μόνο και μόνο επειδή τα άγγιξαν οι άνθρωποι. Τα μικρά νυκτόβια αρπακτικά μπορούν πραγματικά να σκαρφαλώσουν στα δέντρα χρησιμοποιώντας τα πόδια, τα ράμφη τους και χτυπώντας τα φτερά τους. Αυτό το κάνουν ιδιαίτερα καλά όταν τοποθετούνται κοντά σε επικλινή κορμό δέντρου.


Οι Διασώστες ΠΟΔΑΖ στην Βέροια, για να προστατέψουν το Μπουφάκι από θηρευτές, αλλά και για να συνεχίζουν να το ταΐζουν οι γονείς του, έφτιαξαν μια τεχνητή κούρνια, μια φωλιά από ένα καφάσι και κλαδιά δένδρων. Την ανέβασαν όσο ψηλότερα μπορούσαν, στην περιοχή που το βρήκαν και το τοποθέτησαν μέσα πολύ προσεκτικά. Έτσι εξασφάλισαν ότι θα ταΐζεται κανονικά από τους γονείς του και σε λίγες ημέρες θα είναι ικανό να πετάει.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με ασφάλεια ένα Μπουφάκι που χρειάζεται βοήθεια;

Βρείτε πρώτα ένα κουτί από χαρτόνι που θα είναι αρκετά μεγάλο για να κρατά την κουκουβάγια χωρίς να λυγίζει κανένα φτερό και αρκετά ψηλό για να σταθεί το πτηνό. Ανοίξτε μικρές τρύπες αέρα, χαμηλά ή ψηλά, στο κουτί και βάλτε μια παλιά πετσέτα ή κομμένες εφημερίδες στο κάτω μέρος του κουτιού. (Ένα μεταφορέας κατοικίδιων ζώων καλυμμένο με πετσέτα ή κουβέρτα θα λειτουργήσει επίσης.) Μην χρησιμοποιείτε συρμάτινο κλουβί - αυτό μπορεί να βλάψει τα φτερά της κουκουβάγιας αρκετά ώστε να μην μπορεί να απελευθερωθεί.

Πλησιάστε αργά την κουκουβάγια και ρίξτε μια διασωστική πετσέτα πάνω της. Προσέξτε τα πόδια και το ράμφος και πιέστε τα φτερά του αρπακτικού πτηνού στο σώμα της μέσα από την πετσέτα. Σηκώστε το προσεκτικά και τοποθετήστε το στο κουτί. Κλείστε το κουτί και κολλήστε το καλά ή δέστε το προσεκτικά. Κλείστε καλά το κουτί όσο λίγο κι αν κινείται η κουκουβάγια όταν τη βρείτε. Προσοχή το πτηνό μπορεί να «ξυπνήσει» και να κινείται έντονα κατά τη μεταφορά του!


Είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε το άγχος του νυκτόβιου αρπακτικού πτηνού, επομένως κρατήστε το σε όσο το δυνατόν πιο ήσυχη τοποθεσία, μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Εάν μεταφέρετε με όχημα, κρατήστε το ραδιόφωνο σβηστό και τις φωνές χαμηλές, και φρενάρετε και επιταχύνετε αργά.

Σε περίπτωση τραυματισμένου πτηνού, η μεταφορά του σε ένα Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής, πρέπει να γίνει άμεσα.