ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι Διασώστες του 2ου Σ/Π Μυτιλήνης διασώζουν νεαρή Γερακίνα
31/01/2023

Το πρώτο μας περιστατικό για φέτος ήταν στις 30/1/2023 οπού ο κ. Βαγγέλης Γκίκας. κάτοικος του Περάματος εντόπισε νεαρή γερακίνα ανήμπορη να πετάξει χωρίς όμως κάποιο εμφανές τραύμα. Ο κάτοικος αμέσως επικοινώνησε μετ ους διασώστες Αγρίας Ζωής  του 2ουΣυστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης , οπού έσπευσαν και παρέλαβαν το πτηνό. Από εκεί και κατόπιν συνεννόησής με την ANIMA το πτηνό διακομίστηκε ακτοπλοϊκά στον Πειραιά .


Σε μεταγενέστερη επικοινωνία με την ANIMA μάθαμε πως η κατάσταση του είναι σταθεροποιημένη και παραμένει στα εξωτερικά κλουβιά της οργάνωσης μέχρι να γίνει η απελευθέρωση του όταν αποκατασταθεί τελείως η υγειάτου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κάτοικο κ. Βαγγέλη Γκίκα και την Attica Group για την δωρεάν διακομιδή του Πτηνού στον Πειραιά  .

 

Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση που βρείτε τραυματισμένο αρπακτικό:

- Το πιάνετε αφού το καλύψετε με ένα πανί ή πετσέτα. Η κάλυψη με το ύφασμα ηρεμεί το ζώο και μειώνει το άγχος του, ταυτόχρονα βοηθάει στο να πιάσετε καλύτερα το ζώο με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς να το τραυματίσετε περαιτέρω.

- Βρίσκετε ένα χαρτόκουτο ανάλογο με το μέγεθος του ζώου.  Ανοίγετε μικρές τρύπες, στρώνετε εφημερίδες στον πάτο και ενισχύετε με κομμένες λουρίδες εφημερίδας (ή βάλτε ένα ύφασμα). Τοποθετείτε το πουλί στο χαρτόκουτο. Το χαρτόκουτο θα πρέπει να κλείνει καλά από κάτω και από πάνω.

- Επικοινωνείτε άμεσα με το πλησιέστερο κέντρο περίθαλψης(ΑΝΙΜΑ – Αθήνα, ΔΡΑΣΗ – Θες/νίκη) και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν.  Όσο πιο γρήγορα επικοινωνήσετε, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβίωσης και επανένταξης του ζώου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φωτογραφίες (κινητό) για να βοηθήσετε τόσο στην ταυτοποίηση του είδους όσο και στην καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας του πουλιού, ώστε να σας δοθούν πιο εξειδικευμένες οδηγίες.

- Κρατάτε το σε ζεστό και ήσυχο δωμάτιο, μακριά από κατοικίδια μέχρι την αποστολή του στο κέντρο περίθαλψης.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

■ Μην προσπαθήσετε να φροντίσετε τις πληγές του. 

■ Μη χορηγήσετε φάρμακα. 

■ Μην το ταΐσετε. 

■ Μην το χαϊδεύετε. 

■ Μην το επιδεικνύετε σε άλλους. 

■ Μην το κοιτάτε επίμονα στα μάτια.

Τα άγρια ζώα αγχώνονται πολύ με την παρουσία του ανθρώπου, γι’ αυτό και πρέπει οι κινήσεις μας να είναι περιορισμένες. Το στρες συχνά οδηγεί στον θάνατο. Τα άγρια ζώα δείχνουν το στρες με διαφορετικό τρόπο από μας. Τα αρπακτικά όταν αγχώνονται κρατούν ανοικτό το στόμα τους.