ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διάσωση μωρών λαγών και αγριοκούνελων
28/03/2023

Τα μικρά λαγουδάκια και αγριο-κουνελάκια είναι από τα πιο δύσκολα ζώα για αποκατάσταση. Στρεσάρονται τόσο εύκολα που το 90% πεθαίνει στην ανθρώπινη φροντίδα ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι τα περισσότερα "ορφανά" δεν είναι καθόλου ορφανά.


Προτού λοιπόν πάρετε ένα κουνελάκι με την καλόκαρδη πρόθεση να βοηθήσετε το μικρό πλάσμα, θυμηθείτε τα παρακάτω γεγονότα:

1.    Οι μητέρες κουνέλια θηλάζουν τα μωρά τους μόνο για λίγα λεπτά δύο φορές την ημέρα(πρωί & βράδυ). Οι μητέρες αγριοκούνελα ταΐζουν τα μωρά τους διακεκομμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας & για λίγο το πρωί για να μην προσελκύσουν τα αρπακτικά στη φωλιά. Τα μωρά εμφανίζονται μόνο εγκαταλελειμμένα και ορφανά.

2.    Το γάλα των κουνελιών είναι ΠΟΛΥ πλούσιο & το μωρό μπορεί να χορτάσει σε ένα λεπτό περίπου.  Η συμπληρωματική σίτιση από έναν αποκαταστάτη δεν μπορεί να το αναπαράγει αυτό.  Οι αποκαταστάτες πρέπει να ταΐζουν ένα πολύ εξειδικευμένο μείγμα φόρμουλας κάθε λίγες ώρες για να αποφύγουν την πείνα.

3.    Οι λαγοί και τα κουνέλια εξακολουθούν να φροντίζουν τα μωρά τους ακόμα και αν έχουν αγγιχτεί από ανθρώπινα χέρια.

4.    Αν βρείτε μια φωλιά που έχει καταστραφεί, μπορείτε να τη μετακινήσετε ή να την ξαναχτίσετε σε μια ασφαλέστερη περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από την αρχική της θέση. Προσπαθήστε να απλώσετε κλαδιά γύρω από τη φωλιά, ώστε να μπορείτε να δείτε αν η μητέρα επιστρέφει.

5.    Εάν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι η μητέρα έχει σκοτωθεί ή ότι τα μωρά χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, επικοινωνήστε αμέσως με έναν ειδικό για την αποκατάσταση της άγριας ζωής.

6.    Τα λαγουδάκια και τα κουνελάκια είναι πολύ χαριτωμένα και είναι φυσικό να θέλετε να τα χειριστείτε.  Ωστόσο, στρεσάρονται πολύ εύκολα από τον χειρισμό και τον θόρυβο. Οποιοδήποτε αδικαιολόγητο στρες μπορεί να τους προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για άγρια ζώα. Τα άτομα που μεγαλώνουν ορφανά μωρά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως κατοικίδια ζώα.

7.    Υπάρχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 90% με τα ορφανά κουνελάκια σε ανθρώπινη φροντίδα.


Παρακάτω βλέπετε δυο πίνακες πρακτικών οδηγιών (στην αγγλική γλώσσα) από οργανώσεις διάσωσης