ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ
Διασωστική δραστηριότητα και πρακτικές οδηγίες διάσωσης πτηνών
08/05/2023

Όπως κάθε χρόνο, την Άνοιξη παρατηρούνται πολλές διασώσεις. Αυτό οφείλεται στην εποχή φωλεοποίησης και αναπαραγωγής , αλλά και σε διάφορα ατυχήματα. Έτσι οι Διασώστες της ΠΟΔΑΖ θα βρούν πτηνά που έχουν κτυπήσει σε παράθυρο, ή νεοσσούς που έχουν πέσει από την φωλιά, ή σοκαρισμένα πουλιά στο έδαφος.

Η εκπαίδευσή τους και η πρόθεσή τους να βοηθήσουν την άγρια πανίδα της χώρας μας, τους δίνουν την δυνατότητα να ανταποκρίνονται με συνέπεια και να βοηθούν να φτάσει το πτηνό με πρόβλημα στις εγκαταστάσεις των Οργανώσεων που παρέχουν περίθαλψη.

Τον Απρίλιο, το 1οΣύστημα Προσκόπων Κρανιδίου διέσωσε μια κουκουβάγια, μια Γλαύκα (Athene noctua) που φρόντισε να φτάσειασφαλής στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη.

Επίσης τον Απρίλιο, οι Παλαιοί Πρόσκοποι Ηρακλείου Κρήτης διέσωσαν έναν Γλάρο, μια Νερόκοτα και μια Σταχτάρα που έστειλαν με χορηγία της ΑΝΕΚ στην ΑΝΙΜΑ.

Αλλά και οι Παλαιοί Πρόσκοποι της Καβάλας, με την πολυπληθή τους ομάδα Διάσωσης, φρόντισαν να φτάσει ένας τραυματισμένος Γλάρος στην ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, στην Θεσσαλονίκη.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η διάσωση ενός Κρικομυγοχάφτη (Ficedula albicollis)από τους Διασώστες της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Α/Π Νέας Ιωνίας  Βόλου. Είναι ένα μικρό πτηνό(12,5 εκ.) που δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά περνάει κατά τις μεταναστεύσεις του, οπότε και μπορεί να είναι κοινός στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε κήπους, ελαιώνες, φυτοφράκτες. Εκτός από τον παρδαλό χρωματισμό του, ο Κρικομυγοχάφτης μπορεί να γίνει αντιληπτός και από τη φωνή του, ένα δυνατό «ιιπ» που θυμίζει φωνή αηδονιού.Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Πύργου διέσωσε έναν Κισσόκουκο (Clamator glandarius)και τον έστειλε για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ. Ο Κισσόκουκος είναι ένα σπάνιο είδος, συγγενικό με τον κοινό κούκο. Εντυπωσιακός στην εμφάνισή του λόγω του χαρακτηριστικού του λοφίου. Παρασιτικό πουλί που αφήνει τα αυγά του στη φωλιά άλλων πουλιών.

Είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Κούκο τον κοινό και φτάνει τα 40 εκατοστά μήκος, και διαφέρει στον χρωματισμό του φτερώματός του. Έχει ασημόγκριζη κορώνα με χαρακτηριστικό λοφίο, γκρίζα φτερά με λευκά στίγματα, ενώ ο λαιμός και το στήθος είναι μπέζ, η κοιλιά είναι λευκή και τα πόδια σκουρόχρωμα.

Και η πιο πρόσφατη διάσωση ήταν αυτή ενός γερακιού Κιρκινέζι από το Σύστημα της Αγιάς Μαγνησίας που εστάλη στην ΔΡΑΣΗ.

 


Πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι η εύρεση ενός πουλιού που δεν αποφασίζει αμέσως να πετάξει μακριά όταν το πλησιάσετε είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα πουλιά έχουν μια ισχυρή αίσθηση αυτοσυντήρησης- τόσο ισχυρή που θα αρνηθούν να δείξουν οποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού μέχρι η κατάστασή τους να είναι κρίσιμη.

Συχνά θα χρειαστεί να αιχμαλωτίσετε το πουλί προτού μπορέσετε να αξιολογήσετε ποια πορεία δράσης πρέπει να ακολουθήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι η ασφάλεια - ασφάλεια για εσάς και ασφάλεια για το πουλί.

Για τη δική σας ασφάλεια, αφιερώστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε πώς μπορεί να αμυνθεί το πουλί. Θυμηθείτε ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε, αλλά από την άποψη του πουλιού, είστε ένας θηρευτής, που ελπίζει σε ένα νόστιμο γεύμα!

Για το πτηνό, πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς τραυματισμούς και πώς πρέπει να χειριστείτε το πτηνό για να μην προκαλέσετε περισσότερους. Το πρώτο ανακαλύπτεται παρατηρώντας το πουλί για λίγα λεπτά. Προσέξτε για ανεπαίσθητα και όχι τόσο ανεπαίσθητα σημάδια, όπως το σύρσιμο ενός φτερού, η πτώση του ώμου, η μη τοποθέτηση βάρους σε ένα πόδι, η αιμορραγία, η κλίση του κεφαλιού και η ικανότητα των πτηνών να εστιάζουν. Οι ανωμαλίες σε αυτούς τους τομείς θα σας βοηθήσουν να πληροφορηθείτε για την τρέχουσα κατάσταση του πουλιού.

 

Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις και πως πραγματοποιούμε την βασική διάσωση:

Σοκαρισμένο πτηνό από κρούση σε παράθυρο Αν έχετε βρει ένα πουλί που μόλις χτύπησε το παράθυρό σας, τοποθετήστε το σε ένα μικρό, ήσυχο, κλειστό κουτί με μικρές τρύπες για να κυκλοφορεί ο αέρας.  Αφήστε το σε ένα δωμάτιο για να συνέλθει για μια ώρα και δείτε πώς συμπεριφέρεται.  Αν φαίνεται να κρατιέται καλά και θέλει να πετάξει μακριά, προσπαθήστε να το αφήσετε να φύγει. Μερικές φορές το πουλί χρειάζεται απλώς να συνέλθει από το σοκ. Εάν το πουλί δεν καλυτερεύσει, επικοινωνήστε στο 6972664975(ΑΝΙΜΑ-Αθήνα), 6979914852 (ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ-Θες/νίκη)

 

Σοκαρισμένο πτηνό κοντά στοδρόμο Αν βρείτε ένα τραυματισμένο πτηνό στην άκρη του δρόμου, μπορεί ναέχει χτυπηθεί από όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το στείλετε άμεσασε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Εάν πρόκειται για αρπακτικό πτηνό, προσέξτε τα νύχιακαι το ράμφος του, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα.

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο τραυματισμού (για το πουλί και για εσάς), σκεπάστε το με ένα αδιαφανές ύφασμα πριν το μαζέψετε. Τα γάντια είναι επίσης χρήσιμα. Αυτό θα σας προστατεύσει από τα νύχια και το ράμφος, ενώ για το πουλί θα δημιουργήσει λιγότερο στρες.  Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα κουτί από χαρτόνι με τρύπες, και μεταφέρετέ το στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

 

Νεαρή κουκουβάγια στο έδαφος  Τα νεαρά νυκτόβια αρπακτικά φεύγουν νωρίς από τη φωλιά χωρίς να ξέρουν πραγματικά να πετούν, αλλά κινούνται. Δεν εγκαταλείπονται. Το σούρουπο, οι γονείς έρχονται να τα ταΐσουν.  Εάν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θήρευσης, μπορείτε απλώς να την τοποθετήσετε σε ένα κλαδί ή λίγο πιο μακριά (το πολύ 50μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε).  Το γεγονός ότι το αγγίξατε δεν επηρεάζει τους γονείς. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα πουλιά δεν εγκαταλείπουν τα μικρά τους. Μπορείτε να ελέγξετε κατά το σούρουπο ότι οι γονείς ταΐζουν τα μικρά, αν απομακρυνθείτε. Να είστε διακριτικοί.  Τα μικρά έχουν 99% πιθανότητα επιβίωσης αν μεγαλώσουν από τους γονείς τους στη φύση, σε αντίθεση με ένα κέντροδιάσωσης.

 

Σταχτάρα στο έδαφος  Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσετε μία Σταχτάρα  στο έδαφος ή ένα χελιδόνι. Μπορεί να έχουν ζαλιστεί από τη ζέστη της ημέρας και να έχουν λιποθυμήσει, καταλήγοντας στο έδαφος. Τα νεαρά πουλιά μπορεί επίσης να έχουν πέσει από τη φωλιά, αφού δεν κατάφεραν να απογειωθούν για πρώτη φορά. Ορισμένα από αυτά τα πουλιά μπορεί να είναι σε θέση να απογειωθούν ξανά μόνα τους μετά από μια ανάπαυση. Προσπαθήστε να το κάνετε να επανεκκινήσει μόνο του, αφού το βάλετε σε δροσερό μέρος.

 

Νεοσσός στο έδαφος  Το μικρό μπορεί να έχει πέσει από τη φωλιά: ψάξτε ψηλά στα κλαδιά του πλησιέστερου δέντρου. Αν είναι αδύνατο να το επανατοποθετήσετε στην φωλιά λόγω ύψους, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα μικρό κουτί κρεμασμένο στο δέντρο. Οι γονείς θα συνεχίσουν να το ταΐζουν. Μείνετε για λίγο και παρατηρήστε, προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί.  Ο νεοσσός θα πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά το συντομότερο δυνατό, καθώς χρειάζεται ζεστασιά (δεν έχει ακόμα φτερά).Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, επικοινωνήστε με ένα κέντρο περίθαλψης και κρατήστε το νεοσσό σε ένα ζεστό κουτί με μια θερμοφόρα τυλιγμένη σε ένα πανί (κίνδυνος ζεματίσματος σε άμεση επαφή). Κάντε μικρές τρύπες στο κουτί για να κυκλοφορεί ο αέρας.

 

Ευχόμαστε να περάσει και αυτή η Άνοιξη με τις λιγότερες δυνατόν διασώσεις και τους Διασώστες της ΠΟΔΑΖ έτοιμους για κάθε ενδεχόμενο!