ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ανταπόκρισης σε τροχαίο ατύχημα άγριου ζώου - πτηνού
21/12/2020

Πριν ανταποκριθείτε σε τροχαίο ατύχημα άγριου ζώου, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να σταματήστε και να βγείτε από το όχημά σας.

Φορέστε το γιλέκο σας ασφαλείας και τοποθετήστε τρίγωνο ασφαλείας σε απόσταση.

Η ασφάλειά σας είναι ύψιστης σημασίας, οπότε προσέξτε πολύ τις συνθήκες κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ατυχήματος.


·       Προσεγγίστε οποιοδήποτε τραυματισμένο ζώο με εξαιρετική προσοχή (παράγρ. 1).

·       Μια κουβέρτα, μια πετσέτα ή ένα παλτό πάνω από το κεφάλι ενός ζώου θα το ηρεμήσει. (παράγρ.1)

·       Εάν βρείτε ένα τραυματισμένο ή ορφανό ζώο, ζητήστε βοήθεια από ειδικούς το συντομότερο δυνατό (παράγρ.2).

·       Μην ταΐζετε το ζώο, αλλά κρατήστε το ζεστό και ήσυχο σε ένα κουτί ή σε σκοτεινό μέρος (παράγρ.3).


1. Τα τραυματισμένα ζώα μπορεί να σε τραυματίσουν με νύχια και δόντια. Πετώντας μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι τους θα ηρεμήσουν. Πάντα να θυμάστε ότι τα ζώα έχουν πολύ ισχυρά πίσω πόδια και ότι τα νύχια ενός ζώου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

2. Ανάλογα με τον τραυματισμό και την κατάσταση, το ζώο μπορεί να πρέπει να συλληφθεί επί τόπου, γι’ αυτό να ζητήσετε βοήθεια, εάνείναι δυνατόν. Να έχετε πάντοτε μαζί σας τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης οργανώσεων Διάσωσης και Περίθαλψης (όπως ΑΝΙΜΑ: 6972664675, ΔΡΑΣΗ:697 991 4852 , ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: 6957834668)

Τυλίξτε το ζώο σφιχτά και/ ή τοποθετήστε το σε ένα σάκο ή κουτί, καλά ασφαλισμένο, ή βάλτε το στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου. Θυμηθείτε, αν το ζώο βγει ενώ οδηγείτε, μπορεί να προκαλέσετε ένα τροχαίο ατύχημα.

Μεταφέρετε το ζώο σε Κέντρο Διάσωσης ή κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, για θεραπεία.

Μετά το ατύχημα:

Τα νεαρά ζώα δεν μπορούν να παράγουν αρκετή θερμότητα για να διατηρηθούν ζεστά, οπότε αυτό πρέπει να παρέχεται από θερμοφόρες, μπουκάλια ζεστού νερού κ.λπ. έως 28-32 βαθμούς C. Μην τοποθετείτε τα μωρά απευθείας σε πηγές θερμότητας - μπορεί να καούν ή να υποστούν θερμικό στρες.

Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι τα νυχτερίδες και τα ερπετά, που πρέπει να παραμείνουν δροσερά. Τα πουλιά πρέπει να τοποθετούνται σε κουτί από χαρτόνι και να κρατηθούν στο σκοτάδι για να αποφευχθεί το στρες και ο περαιτέρω τραυματισμός στα φτερά και τα πόδια. Οι νεοσσοί πρέπει να ζεσταθούν. Αυτό γίνεται καλύτερα χρησιμοποιώντας μια λάμπα αναρτημένη πάνω από ένα κουτί(στυλ επωαστήρα) με αρκετό χώρο για να απομακρυνθεί το πουλί εάν ζεσταθεί πολύ.  Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα!

3. Μην ταΐζετε ένα νεαρό ζώο. Καλέστε τον κτηνίατρο ή ένα Κέντρο Διάσωσης και θα σας δώσουν περαιτέρω οδηγίες. Η παροχή λανθασμένου τύπουτροφής μπορεί να αυξήσει το σοκ και να προκαλέσει διάρροια και περαιτέρω αφυδάτωση.

Οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι νεαρών ζώων είναι σοκ, έκθεση και αφυδάτωση. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να μεταφέρετε το ζώο σε ειδικό για φροντίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβίωσης του.


Σημαντικές συμβουλές:

  • ·       Η εγγενής άγρια ζωή πρέπει να αποκατασταθεί πίσω στο οικείο περιβάλλον της και να μην διατηρείται ως κατοικίδιο. Η απελευθέρωση ενός εξημερωμένου άγριου ζώου στην άγρια φύση, μπορεί να το οδηγήσει σε έναν φρικτό και μακρόχρονο θάνατο από πείνα ή τραυματισμό.
  • ·       Τα ζώα φέρουν παράσιτα και ασθένειες, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον άνθρωπο. Τραυματισμοί όπως δαγκώματα ή γρατζουνιές πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και άμεσα. Πλύνετε τα χέρια μετά το χειρισμό ζώων.
  • ·       Τα φίδια πρέπει να χειρίζονται από ειδικούς. Στην Ελλάδα τα μόνα δηλητηριώδη φίδια είναι οι οχιές.
  • ·       Σε περίπτωση που το ζώο είναι νεκρό καλό είναι να το σύρετε στην άκρη του δρόμου για να μην δημιουργηθούν περεταίρω ατυχήματα. Αναφέρετέ το στο: paratiro.gr . Το «paratiro.gr» είναι μια πρωτοβουλία, που στόχο έχει να εγκαθιδρύσει ένα πανελλήνιο, αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των αιτιών θνησιμότητας της άγριας ζωής από ανθρωπογενή αίτια με την εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών.

Η διάσωση της άγριας πανίδας είναι εξειδικευμένη ενέργεια και δεν πρέπει να γίνεται από οποιονδήποτε που δεν έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.  Η διάσωση προϋποθέτει εκπαίδευση και γνώση, χωρίς την οποία το ζώο συχνά οδηγείται στο θάνατό του.

Θ.Μ-Π./ 2020