ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συνεργασία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου με ομάδα φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
04/02/2024

Στις 3Φεβρουαρίου 2024, στον χώρο του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου, έγινε παρουσίαση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) του συστήματος σε φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εργασίας για το μάθημα «Κοινότητες και Πολιτισμός: Εργαστήριο Οπτικής Εθνογραφίας»Συμμετείχαν οι φοιτήτριες του τμήματος Παρασκευοπούλου Μελίνα, Κοντορήγα Μαρία, Μπαναγή Κατερίνα και Φαρούπου Αντζελίνα. Την Ένωση Παλαιών Προσκόπων εκπροσώπησαν τα μέλη  : Λεονταρίτη Μαρία, Σκοτεινιώτης Ιωάννης, Σχιζονίκας Ξενοφών, Χατζηγιαννακός Παναγιώτης και Γιαννιά Ελένη, που ήταν και οι συντονιστές της παρουσίασης.

 

  Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία σύντομη αναφορά στον Προσκοπισμό, την ιστορία του, τις αρχές και τις δράσεις του. Δόθηκε όμως  έμφαση, κυρίως, στην σπουδαιότητα του εθελοντισμού. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ίδια την Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και το έργο της. Ενημερώθηκαν ότι πρόκειται για μια καθαρά προσκοπική ομάδα της οποίας μέλημα είναι η περισυλλογή τραυματισμένων, άρρωστων, εξασθενημένων ή ορφανών άγριων ζώων (θηλαστικών, πτηνών, ερπετών αλλά και θαλάσσιων οργανισμών). Μετά τη διαδικασία της περισυλλογής (που τις περισσότερες φορές είναι δύσκολη, πολύωρη αλλά και επίπονη) οι πρόσκοποι-διασώστες της Π.Ο.Δ.Α.Ζ., αφού περιποιηθούν τους “ασθενείς”, τους μεταφέρουν στα αντίστοιχα κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής για τη θεραπεία τους και τέλος για τη διαδικασία απελευθέρωσής τους πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

     Με μεγάλο ενδιαφέρον η φοιτητική ομάδα ενημερώθηκε για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. (2019-2024) κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες διασώσεις με την προσφορά μεγάλου αριθμού προσκόπων-διασωστών σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα της Ενώσεως των Παλαιών Προσκόπων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου αποτελεί μία νεοσύστατη ομάδα που ήδη όμως μετρά δέκα διασώσεις στο ενεργητικό της. Μάλιστα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από τις διασώσεις αυτές, αλλά και αναπαράσταση των βημάτων περισυλλογής για κάθε είδος άγριου ζώου ξεχωριστά (θηλαστικό, πτηνό ή ερπετό). Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε μετά από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και επισημάνσεις που έκαναν οι φοιτήτριες για τις οποίες έλαβαν λεπτομερέστατες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους ομιλητές.

    Το 6οΣύστημα Αεροπροσκόπων Βόλου και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων εύχεται στην ομάδα των φοιτητριών επιτυχή έκβαση στην εργασία τους, πάντα επιτυχίες και καλή σταδιοδρομία.

   Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε για μία ακόμη φορά τους απλούς πολίτες που ήρθαν σε επαφήμαζί μας για να διασώσουμε ένα άγριο ζώο που χρειαζόταν βοήθεια. Επίσης ευχαριστούμε το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας και τον πρόεδρό του κύριο Κολυνδρίνη για την δωρεάν μεταφορά των συλλεχθέντων άγριων ζώων προς τα ανάλογα κέντρα περίθαλψης.

    Αν βρείτε κάποιο άγριο ζώο που χρήζει βοηθείας μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα :6974797882Λεονταρίτη Μαρία,  6989614286  Σκοτεινιώτης Ιωάννης,  6938093653  Γιαννιά Ελένη