Συνεργαζόμενες Οργανώσεις

Με την «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διευρύνει την κοινωνική του παρέμβαση και συμμετοχικότητα, δραστηριοποιούμενο στη περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ., Mom, κλπ, με τις οποίες συνεργάζεται.

organization icon
ΑΛΚΥΟΝΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
Η ΑΛΚΥΟΝΗ ιδρύθηκε το 1995 με κεντρικές εγκαταστάσεις στην Πάρο και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την περίθαλψη και επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα φθάνουν στο νοσηλευτήριό της.

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο νοσηλευτήριο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ περισσότερα από 15.000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Από αυτά περίπου το 60% έχουν επιστρέψει υγιή στη φύση.

Η λειτουργία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών συνεργατών όσο και μόνιμου και εποχικού προσωπικού. Οι πόροι για τη λειτουργία του Συλλόγου προέρχονται από δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών.

Οι ενεργειακά αυτόνομες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ περιλαμβάνουν ιατρεία, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώρους φιλοξενίας εθελοντών και εξωτερικούς χώρους φιλοξενίας των ζώων, σε έκταση 12.60 στρεμμάτων.

Από το ξεκίνημα η λειτουργία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ συνδέθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, είτε με επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις, είτε με επισκέψεις συνεργατών της ΑΛΚΥΟΝΗΣ σε σχολεία, συχνά με παράλληλες απελευθερώσεις πουλιών.

Η επικοινωνία της λειτουργίας της περίθαλψης στο κοινό, γίνεται πάντα με την ξεκάθαρη διαφορά που έχει ένα νοσηλευτήριο, από ένα ζωολογικό κήπο. Τα ζώα που φιλοξενούνται στην ΑΛΚΥΟΝΗ πάσχουν από το άγχος του τραυματισμού και της αιχμαλωσίας. Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να τα διατηρήσουμε ζωντανά, απελευθερώσιμα και άγρια. Αυτό είναι αδύνατο να ταυτιστεί με την παράλληλη παρουσία επισκεπτών.
arrow
organization icon
ΑΝΙΜΑ
Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και έχει επιστημονική επιτροπή.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα. Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

Η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων. Σε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο πραγματοποιούνται οι ακτινογραφίες, οι διαγνωστικές εξετάσεις , οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι οστεοσυνθέσεις. Η νοσηλεία γίνεται από το έμπειρο προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση και νοσηλεία άγριων ζώων και με την συνδρομή των επίσης εκπαιδευμένων εθελοντών. Η επανένταξη των ζώων στην άγρια φύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξίσου προσπάθεια όσο η αποθεραπεία τους ή η ανατροφή τους όταν πρόκειται για νεοσσούς. Η ΑΝΙΜΑ διαθέτει δικούς της χώρους, αλλά και συνεργάζεται με άλλους φορείς για την επανένταξη των αποθεραπευμένων άγριων ζώων.

Ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινά 9πμ-5μμ.
Σάββατα ανοιχτά 9πμ-4:30μμ και Κυριακές 9πμ-4:30μμ
arrow
organization icon
ΑΡΙΩΝ
Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών -«ΑΡΙΩΝ», έχει σκοπό την προστασία και μελέτη των κητωδών και του φυσικού τους περιβάλλοντος, και ειδικότερα, την μελέτη των κητωδών στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο, την περίθαλψη και διάσωση τυχόν αρρώστων ή τραυματισμένων θαλασσίων θηλαστικών, την συλλογή και διατήρηση δειγμάτων για την εξακρίβωση των αιτιών θανάτου τους καθώς και την διερεύνηση των συνθηκών που επιδρούν στην φυσιολογία και τους βιοτόπους τους.

Ο ΑΡΙΩΝ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Εκθαλάσσωσης Ειδών Θαλάσσιας Πανίδας του Υπ. Περιβάλλοντος και λειτουργεί την τελευταία 20ετια, Δίκτυο Εθελοντών Κτηνιάτρων, μιας ομάδας παρέμβασης - διάσωσης με σκοπό τη παροχή πρώτων βοηθειών και τη συλλογή δειγμάτων από κητώδη που εκθαλασσώνονται ζωντανά, τραυματισμένα ή νεκρά σε ολόκληρη την παράκτια και νησιωτική Ελλάδα και Κύπρο. Η σωστή διαχείριση των τραυματισμένων ή άρρωστων κητωδών τα οποία εκβράζονται ζωντανά στις ακτές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική μέσα στις πρώτες ώρες και καθοριστική για τη ζωή του ζώου. Η άμεση παρέμβαση κτηνίατρου ή ειδικού δεν είναι πάντα άμεσα εφικτή. Η συνδρομή όλων μέχρι να έρθει ο ειδικός είναι πολύτιμη. Καλέστε το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ.
arrow
organization icon
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Μερικά θηλαστικά της ελληνικής υπαίθρου βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το τσακάλι, η βίδρα, το ελάφι και το ζαρκάδι. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επεμβαίνει σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και ατυχημάτων της άγριας πανίδας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται για την ενημέρωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής. Για επείγοντα περιστατικά που σχετίζονται με την άγρια ζωή -και ιδιαίτερα με τον λύκο και την αρκούδα, που αποτελούν προτεραιότητα στις δράσεις προστασίας- μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο τηλέφωνο 23860 41500.

Ο κτηνιατρικός σταθμός του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ λειτουργεί στον Αετό Φλώρινας. Εκεί φιλοξενούνται αρχικά αρκούδες και λύκοι που προέρχονται από αιχμαλωσία (δηλ, αρκούδες χορεύτριες ή αρκούδες που προέρχονται από τσίρκο, ζωολογικούς κήπους κ.τ.λ.) και έχουν ανάγκη από κτηνιατρική περίθαλψη. Ο σταθμός περιθάλπει και άλλα άγρια ζώα, καθώς διαθέτει μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό -κτηνιάτρους και φροντιστές- για επεμβάσεις και θεραπείες που εφαρμόζονται σε άγρια ζώα που έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο Κτηνιατρικός Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περιοχή της Φλώρινας λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην ελληνική ύπαιθρο.
arrow
organization icon
ΑΡΧΕΛΩΝ
Η Caretta caretta είναι ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιοτόπων αναπαραγωγής της, η παγίδευσή της από αλιευτικά εργαλεία, καθώς και η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά. Η Ελλάδα φιλοξενεί κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή της Καρέτα. Η τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις, τον έντονο φωτισμό, τον θόρυβο καθώς και τις δραστηριότητες στο θαλάσσιο χώρο επηρεάζουν αρνητικά τις περιοχές αναπαραγωγής της και τις παραλίες ωοτοκίας.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι Εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών. Μέλη του συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες καθώς και σε Μεσογειακά και διεθνή συνέδρια για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Επιπλέον, στη Ζάκυνθο, ο Σύλλογος που συνετέλεσε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, συμμετέχει στη λειτουργία του πρώτου Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα.

Περισσότερα: www.archelon.gr
arrow
organization icon
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όχι μόνο απομακρύνει τον άνθρωπο από τη φύση αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και απειλή για την πανίδα (μόλυνση και ρύπανση περιβάλλοντος, καταστροφή βιοτόπων, κυνήγι, δηλητήρια, εμπόριο άγριας ζωής κλπ).

Η «Δράση για την Άγρια Ζωή», έχοντας ως στόχο την προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας του τόπου μας, έρχεται αντιμέτωπη με αυτές τις απειλές. Καθοριστική για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η λειτουργία κέντρου περίθαλψης για άγρια ζώα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, σε σύγχρονες, κατάλληλα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν για το σκοπό αυτό απ' το Δήμο Δέλτα. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή τόσο των εξειδικευμένων κτηνιάτρων και βιολόγων, που φροντίζουν για τη σωστή περίθαλψη και επανένταξη των νοσηλευόμενων ζώων όσο και απλών πολιτών που συνεισφέρουν στο έργο αυτό. Πολύ σημαντική είναι βέβαια και η συμβολή συμπολιτών μας, φορέων και υπηρεσιών, που φροντίζουν για την έγκαιρη διάσωση και αποστολή των άγριων ζώων στις εγκαταστάσεις μας. Κάθε έτος, παραλαμβάνουμε και περιθάλπουμε περί τα 2000 τραυματισμένα, άρρωστα, εξαντλημένα ή ορφανά ζώα, κυρίως πουλιά, αλλά και χελώνες, σκαντζόχοιρους, τσακάλια, νυχτερίδες. Σχεδόν κάθε είδος της πανίδας του τόπου μας.

Όποιος θέλει να συμμετέχει, να γίνει μέλος του σωματείου, να προσφέρει τροφές, φάρμακα, υλικό ή και να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια μπορεί να επικοινωνήσει στα στοιχεία που αναγράφονται παραπάνω.
arrow
organization icon
Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής
Το «Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής» είναι Σωματείο για την Προστασία Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας με διακριτικό τίτλο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. και στα Αγγλικά Wild Life Protection and Rehabilitation Center -W.L.P.R.C.- Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και σκοπός του είναι να συμβάλλει (α) στη προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής, (β) στην περίθαλψη και αποκατάσταση τραυματισμένων και ανήμπορων ειδών της άγριας πανίδας, (γ) στη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και (δ) στην προστασία των πολιτών από ζωοανθρωπονόσους.

Το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. λαμβάνει κάθε χρόνο έως 600 περιστατικά άγριων ζώων από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο. Έχει ποσοστό επανένταξης 62-66% που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 10 περιστατικά που λαμβάνει τα 6 περίπου θα επιστρέψουν επιτυχώς στην Φύση.

Σήμερα στις εγκαταστάσεις του φιλοξενεί μόνιμα 120 ζώα: θηλαστικά, πουλιά και ερπετά. Κάθε ζώο σε δικό του χώρο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις που επιβάλει η σωματική του κατάσταση και οι ιδιαιτερότητες του είδους του. Οι ανάγκες σε τροφές, φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα και υλικά επισκευών και νέων κατασκευών είναι μεγάλες και καθημερινές.

Το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. είναι επισκέψιμο. Απαραίτητη προϋπόθεση να επικοινωνήσετε μαζί τους για ραντεβού.
arrow
organization icon
ΜΟm
Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας στον κόσμο και το νούμερο 1 απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, το είδος είναι ακόμα ευρύτατα κατανεμημένο, δείχνοντας προτίμηση σε απομονωμένες, βραχώδεις και δυσπρόσιτες νησίδες ή παράκτιες περιοχές. Ο πληθυσμός στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 300 άτομα περίπου, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι κύριες απειλές για τη μεσογειακή φώκια στην Ελλάδα είναι:

· η ηθελημένη θανάτωση
· η τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία
· η υποβάθμιση των βιοτόπων της
· η μείωση της διαθέσιμης τροφής

Η ΜΟm από το 1990 έχει σχεδιάσει και θέσει σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών για τη Μεσογειακή Φώκια, το οποίο έχει περισσότερα από 2.000 μέλη (λιμεναρχεία, εποπτείες αλιείας, αλιευτικούς συνεταιρισμούς, κτηνιατρικές υπηρεσίες, παράκτιους δήμους και ιδιώτες), που βοηθούν ουσιαστικά στη διάσωση φωκών αλλά και στη συγκέντρωση δεδομένων παρουσίας του είδους από όλη τη νησιωτική και παράκτια Ελλάδα.

Αν δείτε μια φώκια... ζωντανή, τραυματισμένη, ή νεκρή: Επικοινωνήστε αμέσως στα στοιχεία που αναγράφονται παραπάνω.
arrow