ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
2η Εκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής στη Γλυφάδα
20/06/2019
Μετά την επιτυχημένη 1η Εκπαιδευτική Συνάντηση της ΠΟΔΑΖ στον Βόλο, με 34 εκπαιδευμένους διασώστες «άγριας ζωής», ήρθε η 2η Εκπαιδευτική Συνάντηση στην Γλυφάδα με συμμετοχή 35 ενηλίκων εθελοντών των Ελλήνων Προσκόπων.
Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχαν 35 άτομα από Καστοριά, Πάτρα, Μέγαρα, Ανάβυσσο, Γλυφάδα, Νέα Ιωνία, Άγιο Δημήτριο, Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Παπάγου, Ελληνικό, Μαρούσι, Παγκράτι, Νέα Αρτάκη, Χαλκίδα.

Για την υλοποίηση της 2ης εκπαιδευτικής συνάντησης, επιλέχτηκε συμβολικά η 8η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσών και Ωκεανών. Η συνάντηση υλοποιήθηκε στις μοναδικές σε όλη την Ελλάδα εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας και οι συμμετέχοντες είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, που έρχονται απ’ όλο τον κόσμο, τα στελέχη διάσωσης και περίθαλψης και να έρθουν σε επαφή με θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπτονται.



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις έγιναν οι παρουσιάσεις από τις οργανώσεις ΑΡΙΩΝ, Mom και ΑΝΙΜΑ με ομιλήτριες την Δρ Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγο Ωκεανολόγο, Γεν. Γραμ. του ΑΡΙΩΝ, την Δρ Νατάσα Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια χειρουργικής αγρίων ζώων Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ, την κα Μαρία Γανωτή, πρόεδρο της ΑΝΙΜΑ και από τον κο Δημήτρη Φυτίλη και κα Ειρήνη Κασιμάτη, στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ.



Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αποσκοπεί, με συμμετοχικές παρεμβάσεις, στην περισυλλογή των τραυματισμένων ή ορφανών θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Το σχέδιο υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, κ.λπ.



Επειδή ο εξοπλισμός, ο βαθμός χειρισμού, ο τύπος εγκλωβισμού και το επίπεδο φροντίδας που λαμβάνει ένα άγριο ζώο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, στις εκπαιδεύσεις καλούνται να συμμετέχουν Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π., μέλη Προσκοπικών Δικτύων, μέλη Ενώσεων Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) και μέλη Ενώσεων Παλαι΄ψν Προσκόπων ( Ε.Π.Π.), που επιθυμούν να ενταχθούν στην Πανελλήνια Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής.
Οι επόμενες εκπαιδεύσεις προγραμματίζεται να γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη καθώς και άλλες πόλεις που θα δημιουργηθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή.
Θ.Μ-Π.