ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συμβουλές για τη λήψη φωτογραφιών άγριας ζωής κατά την διάσωση ή την περίθαλψη.
12/03/2021

Με την μεγάλη εξάπλωση των κινητών τηλεφώνων, με καλές δυνατότητες φωτογράφησης, οι διασώστες συχνά τραβούν φωτογραφίες της άγριας ζωής κατά την διάσωση ή την περίθαλψη για να θυμούνται ένα ζώο, να τεκμηριώνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ή δύσκολη περίπτωση, να τις στέλνουν σε έναν κτηνίατρο για να τον συμβουλευτούν, να τις χρησιμοποιήσουν για εκπαίδευση ή δημοσιεύσεις ή "μόνο και μόνο επειδή".  Ενώ μερικές από τις φωτογραφίες αποδεικνύονται καλές και είναι χρήσιμες, πολλές δεν είναι και δημιουργούν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερες και πιο χρήσιμες φωτογραφίες αλλά και να αποτρέψετε δυσάρεστες καταστάσεις για τα άγρια ζώα.

Πρέπει να σέβεστε το θέμα σας!

Να φωτογραφίζετε πάντα άγρια ζώα με τρόπους που σέβονται την άγρια φύση και την ανθρώπινη φροντίδα τους. Μην τραβάτε φωτογραφίες με τα ζώα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι είναι κατοικίδια ζώα και όχι άγρια (σαν τις κατωτέρω φωτογραφίες), όπως να είναι προσκολλημένο σε ένα άτομο, να θηλάζουν καθισμένα στην παλάμη σας, να αγκαλιάζουν τα χέρια σας και να παίζουν με παιχνίδια που χρησιμοποιούνται σε κατοικίδια, κλπ.

Φωτογραφίες με λανθασμένη νοοτροπία. Προβάλουν τα Άγρια ζώα ως κατοικίδια (pet)

Για να έχετε μια όμορφη και σωστή φωτογραφία, δώστε λίγο χρόνο στο ζώο και αφήστε το να βρεθεί μόνο του σε άνετη θέση. Εξαλείψτε το άγχος του.

Αποφύγετε περιβάλλοντα που το τρομάζουν ή του προκαλούν στρες, όπως άλλα ζώα ή κλουβιά ή αντικείμενα, δραστηριότητες, θόρυβοι, κινήσεις, άτομα και κατοικίδια.

Ακολουθήστε πρωτόκολλα ασφαλούς χειρισμού! Εάν φοβούνται, τα ζώα μπορεί να κουλουριαστούν, να πηδήξουν, να κτυπήσουν, να δαγκώσουν ή να χτυπήσουν για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο και να είστε ασφαλείς, μην κρατάτε ποτέ το ζώο κοντά στο πρόσωπο, το κεφάλι ή το εκτεθειμένο σώμα ενός ατόμου.

Χρησιμοποιήστε γάντια ή / και άλλο προστατευτικό ρουχισμό / εξοπλισμό εάν κρατάτε το ζώο για να επιδείξετε σωστή και ασφαλή τεχνική χειρισμού.

Τραβήξτε φωτογραφίες υγιών ζώων, καθώς και εκείνων με προβλήματα υγείας. Εάν είναι δυνατόν, θα ήταν πολύτιμο να έχετε φωτογραφίες του ίδιου ζώου σε διάφορα στάδια ανάρρωσης, μετά την ανάρρωση και λίγο πριν την απελευθέρωση.

Μερικά ζώα μπορεί να είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση που να επιβάλλεται η  ευθανασία. Εάν επιθυμείτε φωτογραφίες τέτοιων ιατρικών προβλημάτων, οι φωτογραφίες θα πρέπει να λαμβάνονται αφού το ζώο έχει υποστεί ευθανασία, για να μειώσει περαιτέρω τον πόνο και τα βάσανα.

Τραβήξτε τις φωτογραφίες σε ασφαλή χώρο αλλά και κατάλληλο χώρο για αποκατάσταση δείχνοντας (δίνοντας) το καλό παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τραβάτε φωτογραφίες σε κουζίνα, σε ανθρώπινο κρεβάτι, να παίζει με κατοικίδιο, γύρω από φαγητό για ανθρώπους και ούτω καθεξής.

Βγάζοντας φωτογραφίες

Σχεδιάστε τη φωτογραφία και κάντε οποιαδήποτε προετοιμασία προτού τοποθετήσετε τη φωτογραφική μηχανή στη θέση λήψης ή πιάστε το ζώο. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως τακτοποίηση φωτισμού και τρίποδα, τοποθέτηση του κλωβού και τοποθέτηση γαντιών.

Χρησιμοποιήστε ένα πιο ήρεμο και ουδέτερο χρωματικά ύφασμα για φόντο, όπως ένα ανοιχτό μπλε ή γκρι. Μην χρησιμοποιείτε πολύ υψηλής αντίθεσης υλικό στο φόντο, όπως ένα συμπαγές λευκό ή μαύρο πανί. Αποφύγετε το φόντο με έντονη αποτύπωση, όπως λουλουδάτο σχέδιο. Τέτοια φόντα μπορεί να μπερδέψουν το auto focus της μηχανής.

Στην φωτογραφία είναι θολά τα πουλάκια και εστιασμένος ο ρουχισμός που μπερδεύει λόγω χρωματικής ποικιλίας

Εάν το ζώο δεν κρατιέται, ή εάν το συγκριτικό  μέγεθος δεν είναι εμφανές, τοποθετήστε ένα κοινό αντικείμενο για να δείξετε το μέγεθος.  Νομίσματα, κλειδιά ή μολύβια παρέχουν μια καλή σύγκριση για μικρά θέματα. Ένας χάρακας μπορεί να υποδείξει το μέγεθος για μεγαλύτερα θέματα.

Ορισμένα ζώα -ειδικά ενήλικα - μπορεί να έχουν μια αντίδραση φόβου στη φωτογραφική μηχανή, πιθανόν να την αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα μεγάλο μάτι ενός αρπακτικού, ειδικά εάν η κάμερα είναι πάνω από το ζώο. Με το τηλέφωνο είναι καλύτερα τα πράγματα!

Εάν φαίνεται λιγότερο αγχωτικό και εξακολουθεί να είναι ασφαλές, σκεφτείτε να κρατάτε την κάμερα στο ίδιο επίπεδο ή σε μια γωνία που είναι λίγο κάτω από το ζώο. Εάν το ζώο εμφανίσει άγχος από την εγγύτητα στην κάμερα, σταματήστε να φωτογραφίζετε!  Μπορεί να είναι δυνατό να τραβήξετε μια φωτογραφία χωρίς να τονίσετε το ζώο σε άλλη στιγμή. Σκεφτείτε να τραβήξετε τη φωτογραφία από απόσταση ή σε απόκρυψη.  Μην τραβάτε φωτογραφίες, εκτός εάν μπορεί να αποφευχθεί ο φόβος και το άγχος.

Ο θόρυβος της κάμερας μπορεί επίσης να τρομάξει ένα ζώο. Ελαχιστοποιήστε τον θόρυβο ενεργοποιώντας την κάμερα πριν πλησιάσετε το ζώο.

Η φωτογραφία μπορεί να είναι μόνο του ζώου, όπως στο κλουβί, στη φωλιά ή στη φωλιά του. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν το ζώο με το ένα χέρι και να κρατήσουν την κάμερα με το άλλο για λήψη selfie. Είναι πολύ καλύτερο και ασφαλέστερο να ζητήσουμε από ένα δεύτερο άτομο να μας βοηθήσει στην φωτογράφηση.

Προσπαθήστε να εστιάσετε την κάμερα στο πιο σημαντικό στοιχείο. Αυτό μπορεί να είναι ολόκληρο το ζώο ή μπορεί να είναι μέρος του σώματος. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να διατηρήσετε μεγαλύτερο βάθος πεδίου για να αυξήσετε τη μέγιστη εστίαση.

Εάν το ζώο δεν φοβάται και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για το ζώο ούτε για τον χειριστή, μπορείτε να φωτογραφήσετε από κοντινή απόσταση. Μην πλησιάζετε στο θέμα πάρα πολύ κοντά. Αυτό σημαίνει ότι κρατάτε τις περισσότερες κάμερες περίπου μισό μέτρο από το ζώο, εκτός εάν χρησιμοποιείτε ειδικό φακό. Εάν πλησιάσετε πολύ, το θέμα της φωτογραφίας σας θα γεμίσει δυσανάλογα το κάδρο σας. Μην ανησυχείτε αν είστε ένα μέτρο από το θέμα, καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες μπορούν να περικοπούν αργότερα - εφ 'όσον το θέμα είναι στο επίκεντρο.

Χρησιμοποιήστε υψηλή ταχύτητα ή ρύθμιση γρήγορου κλείστρου για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν θόλωση από την κίνηση. Εάν το θέμα φωτίζεται κατάλληλα, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Επιτρέποντας στο ζώο να αναλάβει μια άνετη, χωρίς στρες στάση ηρεμίας βοηθά στην αποφυγή ανεπιθύμητης κίνησης.

Τραβήξτε πολλές εικόνες του ίδιου θέματος από διαφορετικές γωνίες και θέσεις. Κατά  κανόνα, 1 στις 20 περίπου λήψεις οδηγεί σε μια αποδεκτή φωτογραφία. Άλλωστε οι ψηφιακή τεχνολογία δεν έχει πρόσθετο κόστος!

Εξασκηθείτε στη λήψη φωτογραφιών από «εύκολα» θέματα και μάθετε από αυτά, ώστε να αναπτύξετε δεξιότητες και αυτοπεποίθηση για να τραβήξετε αποτελεσματικές φωτογραφίες γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Καλές φωτογραφίες, που εμμέσως προβάλλεται και η Οργάνωση ή το Κέντρο Περίθαλψης

Αν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες κατά την διάσωση θα πρέπει το κάδρο σας να δείχνει και τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με το ζώο. Καλό είναι να αποφεύγετε πολλές «στημένες πόζες» που μπορούν να ταλαιπωρήσουν το ζώο ή ακόμη και να το φέρουν σε κρίσιμη κατάσταση. Προσοχή, να αποφεύγετε τους περαστικούς που θέλουν να βγάλουν τουριστικές φωτογραφίες!!!

Φωτισμός

Το φυσικό φως είναι το καλύτερο για φωτογραφίες.  Βεβαιωθείτε ότι το θέμα φωτίζεται ομοιόμορφα.Όταν χρησιμοποιείτε φυσικό φως, ειδικά όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους, το ζώο δεν πρέπει να βρίσκεται μισό σε φως και μισό σε σκιά.  Το διάχυτο και έμμεσο ηλιακό φως είναι πολύ καλύτερο από το άμεσο ηλιακό φως. Σκεφτείτε να τραβήξετε τη φωτογραφία σε μια ελαφρά συννεφιασμένη ημέρα ή τοποθετήστε ενδιάμεσα ένα σεντόνι ανοιχτού χρώματος.

Το κατ’ ευθείαν φλας τρομάζει το ζώο, γι’ αυτό ένα έμμεσο φλας είναι καλύτερο. Μην ανησυχείτε για τα κόκκινα μάτια που προκαλούνται από το φλας - αυτό μπορεί να αφαιρεθεί αργότερα στην επεξεργασία, εκτός εάν το μάτι είναι κόκκινο από φυσικό χρώμα ή από ένα τραυματισμό. Σταματήστε να φωτογραφίζετε μετά από κάθε φωτογραφία με φλας και αφήστε το ζώο να χαλαρώσει.

Στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή τηλέφωνα, να χρησιμοποιήσετε τη μεγαλύτερη δυνατή μορφή (μέγεθος αρχείου). Αυτό συλλαμβάνει περισσότερο λεπτομέρεια, η οποία είναι κρίσιμη για μελλοντική βελτίωση της εικόνας.  Οι αποδεκτές μορφές αρχείων περιλαμβάνουν JPG ή TIFF.

ΣΩΣΤΗ επιλογή υποβάθρου                                                                                                                                                              ΛΑΘΟΣ επιλογή υποβάθρου

Τεκμηρίωση

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις λεπτομέρειες για ένα ζώο ή μια υπόθεση - ειδικά σε πολυάσχολη εποχή. Επομένως, είναι σημαντικό να σημειώσετε ποια ζώα και κρούσματα φωτογραφήσατε. Είναι επίσης χρήσιμο να καταγράφετε κάποια στοιχεία των φωτογραφιών για να αποφύγετε την σύγχυση αργότερα όταν προσπαθείτε να ταξινομήσετε τις φωτογραφίες κατά περίπτωση και ημερομηνία.

Ενώ είναι ακόμα φρέσκο στο μυαλό σας, εντοπίστε το είδος του ζώου, ηλικία (π.χ. νεοσσός, νεογέννητος, νεαρός, ενήλικος), κατάσταση ή πρόβλημα, αντί να υποθέτετε ότι θα το κάνετε αργότερα προσπαθώντας να θυμηθείτε την υπόθεση ή να θυμηθείτε τις λεπτομέρειες.

Γράψτε τις σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο για να σας υπενθυμίζει τις επόμενες ημερομηνίες για λήψη φωτογραφιών.

Αν είστε σε Κέντρο Περίθαλψης καλό είναι να τοποθετήσετε μια πινακίδα στην αίθουσα αποκατάστασης για να υπενθυμίσετε μερικούς κανόνες για τη λήψη φωτογραφιών, μαζί με μερικές βασικές οδηγίες.

Στοιχεία

Να σημειώνετε πάντα την ημερομηνία της φωτογραφίας, το όνομα του διασώστη ή αποκαταστάτη και τη διεύθυνση. Πρέπει το όνομα του φωτογράφου να συνοδεύει τη φωτογραφία, εκτός αν δεν παρέχεται.

Αναφέρετε εάν κάποια από τις φωτογραφίες προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (άτομο, ημερομηνία, πηγή κ.λπ.). Αν εσείς έχετε πνευματικά δικαιώματα σε οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες, να αναφέρετε εάν θα εκχωρηθεί άδεια για εκτύπωση για δημοσίευση και πώς θα το κανονίσετε με τον ενδιαφερόμενο.  Να διευκρινίζετε με σαφήνεια εάν οι φωτογραφίες που μοιράζεστε με άλλους δεν πρέπει να διανέμονται περαιτέρω.

Πρέπει πάντα να προσέχουμε έτσι ώστε ο στόχος να τραβήξουμε καλές φωτογραφίες να μην είναι υψηλότερος από τον σεβασμό στην άγρια φύση του ζώου και την διατήρηση της ηρεμίας και ασφάλειάς του.

 

Συγγραφείς του αρχικού ανωτέρω κειμένου είναι οι Shirley Casey και Allan Casey,συνιδρυτές της WildAgain Wildlife Rehabilitation

 Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συγγραφείς στο ewildagain@aol.com ή στο WildAgain Wildlife Rehabilitation, Inc.,P.O. Κουτί685, Evergreen, CO 80437 USA.

Ρίξτε μια ματιά στο www.ewildagain.org για περισσότερους πληροφορίες που αφορούν Περίθαλψη Άγριων ζώων.

Μετάφραση, προσαρμογή, επιλογή φωτογραφιών κειμένου: Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, 2021