ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναγνωρίζοντας τις φάσεις της ανάπτυξης των νεαρών πτηνών
10/05/2021

Αυτή την εποχή όλες οι Οργανώσεις Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριας Ζωής δέχονται πολλές κλήσεις για μωρά πτηνά που έχουν πέσει από τις φωλιές τους. Όπως και άλλα μωρά άγριας φύσης, αν το ζώο δεν είναι ταλαιπωρημένο ,καλό είναι να προσπαθήσουμε να το πάμε στους γονείς του.  Η ηλικία του μωρού πουλιού θα καθορίσει την πορεία της δράσης μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται για να κάνουμε τις σωστές ενέργειες. Στις εικόνες έχουμε την Κελαϊδότσιχλα, σαν παράδειγμα αναγνώρισης.

Ένας «νεοσσός» είναι ένα πουλάκι που δεν έχει φτερά ή έχει ελάχιστα φτερά, έτσι εξακολουθεί να φαίνεται το δέρμα του (φωτο 1). Αυτά τα πουλιά ΠΡΕΠΕΙ να είναι στη φωλιά, και αν πέσουν στο έδαφος οι γονείς δεν θα τα ταΐσουν εκεί. Αν είναι δυνατόν, είναι σωστό να επιστρέψουν αυτά τα μωρά στην πραγματική τους φωλιά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορεί να προετοιμαστεί μια φωλίτσα για φιλοξενία. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό καλάθι, τοποθετήστε γρασίδι στον πάτο και τοποθετήστε το μωρό πουλί μέσα. Κρεμάστε το καλάθι σε ένα χαμηλό κλαδί του πλησιέστερου δέντρου ή θάμνου. Φύγετε από την περιοχή και παρατηρείστε προσεκτικά τη νέα φωλιά για 2 ώρες για να δείτε αν οι γονείς βρουν το μωρό. 

 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Τα πουλιά δεν θα πάρουν τα μωρά τους για να τα μετακινήσουν όπως κάνουν τα θηλαστικά. Αν οι γονείς βρουν τη φωλιά σας θα συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν μέχρι το μωρό να γίνει «κλωσσόπουλο» (φωτο 2) και τέλος «ξεπεταρούδι». Εάν οι γονείς δεν επιστρέψουν εντός 2 ωρών, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης.


Ένα «ξεπεταρούδι» (φωτο 3) είναι ένα που είναι πλήρως φτερωμένο πτηνό, με κοντή ουρά και ενδεχομένως μερικά τριχόφτερα. Τα αναγνωρίζουμε επειδή περιφέρονται στις αυλές περιμένοντας τους γονείς να τους φέρνουν φαγητό. Τα «ξεπεταρούδια» πολλές φορές μπερδεύονται με τραυματίες ενήλικες, αλλά η κοντή ουρά θα υποδείξει ότι είναι πραγματικά νεαρά πουλάκια.


Τα «ξεπεταρούδια» (fledglings) ΔΕΝ είναι απαραίτητο να είναι σε μια φωλιά, και γενικά είναι πολύ δραστήρια για να μείνουν σε μία φωλιά, ακόμη και αν επιστρέψουν. Εάν ένα «ξεπεταρούδι» είναι ενεργό και χοροπηδάει, είναι πιθανότατα πολύ καλά και δεν χρειάζεται βοήθεια. Οι γονείς θα επιστρέψουν να το ταΐσουν όταν έρθει η ώρα! Αυτά τα νεαρά πουλιά θα είναι σύντομα ανεξάρτητα από τη στιγμή που μπορούν να τραφούν μόνα τους. Εάν το μικρό όμως παρουσιάζει ληθαργικά συμπτώματα τότε πρέπει να το μαζέψετε προσεκτικά και να το πάτε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης.

ΘΜΠ