ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Πλέκουμε τεχνητές φωλιές για νεοσσούς και μωρά
19/06/2021

Όταν η Καναδή Katie Deline-Ray έσπασε το χέρι της το 2013 και κάθισε αρκετές εβδομάδες σερφάροντας στο διαδίκτυο, είδε διάφορες σελίδες από τις ΗΠΑ που μιλούσαν για τεχνητές πλεκτές φωλιές που έχουν ανάγκη τα κέντρα διάσωσης. Έτσι ξεκίνησε στον Καναδά την οργάνωση Wildlife Rescue Nests που ενθαρρύνει πλέκτες και πλέκτριες να φτιάξουν μάλλινες φωλιές για την άγρια ζωή που περιθάλπεται στα Κέντρα Διάσωσης.


Στην Ελλάδα, τα μέλη της ΠΟΔΑΖ του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας, ενθουσιάστηκαν από την ιδέα και ξεκίνησαν να κατασκευάζουν φωλιές με τις οδηγίες της κας Ευφροσύνης Γκασνάκη που έφτιαξε δεκάδες φωλιές!! Μάλιστα έφτιαξαν και το παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο, που η πλέκτρια κα Πόπη Χατζηπέτρου δίνει τις βασικές οδηγίες, για να διαδώσουν την ιδέα σε πολλούς ανθρώπους που πλέκουν στην Ελλάδα.


Η επιτυχημένη πλεκτή φωλιά πρέπει να είναι σφικτή, χωρίς χαλαρές θηλιές για να διασφαλίζεται ότι δεν θα παγιδευτούν τα μικρά ποδαράκια, δαχτυλάκια, κλπ των περιθαλπόμενων νεοσσών ή μωρών.

Οι φωλιές αυτές προορίζονται κυρίως για μικρά πουλάκια, νεοσσούς, που θέλουν να αισθάνονται την ζεστασιά και την θαλπωρή της πραγματικής τους φωλιάς. Επίσης είναι πολύ κατάλληλες για μωρά θηλαστικά όπως σκίουροι και λαγουδάκια αλλά και για ζώα που συνηθίζουν αν κοιμούνται σε κοιλότητες ή λαγούμια, όπως σκαντζόχοιροι κλπ.


Οι διασώστε άγριας ζωής που φροντίζουν αυτά τα μικρά ζωάκια θεωρούν τις τεχνητές πλεγμένες φωλιές ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για εκτροφή και παρηγοριά ορισμένων ειδών, διότι προσπαθούν να διατηρούν αυτά τα ζωάκια χωρίς άγχος. Οι φωλιές αυτές τους παρέχουν την άνεση που χρειάζονται και έτσι ανακτώντας τις δυνάμεις τους, αυξάνουν τις πιθανότητες να μεγαλώσουν και να απανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.


Εάν λοιπόν το πλέξιμο είναι για εσάς μια ευχάριστη απασχόληση, φτιάξτε όμορφες φωλίτσες διαφόρων μεγεθών και συνεννοηθείτε με Διασώστες της ΠΟΔΑΖ για να τις προωθήσουν στις οργανώσεις που περιθάλπουν μικρά ζώα (ΑΝΙΜΑ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΑΛΚΥΟΝΗ, κλπ).

Θα χρειαστείτε βελονάκι Νο7 και συνθετικό νήμα, όπως της φωτογραφίας: 

ΘΜΠ