ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ
Πρέπει να προστατεύουμε τα έντομα γιατί ο κόσμος μας εξαρτάται από αυτά!
17/08/2021

Τα έντομα έχουν μειωθεί κατά 75% τα τελευταία 50 χρόνια - και οι συνέπειες μπορεί σύντομα να είναι καταστροφικές. Ο βιολόγος Dave Goulson αποκαλύπτει τις ζωτικές υπηρεσίες που εκτελούν σε ένα θαυμάσιο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε στα Αγγλικά, στον σύνδεσμο, στο τέλος του κειμένου.

«Με γοήτευαν, λέει, τα έντομα όλη μου τη ζωή. Μία από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι να βρω, σε ηλικία πέντε ή έξι ετών, μερικές ριγέ κιτρινόμαυρες κάμπιες που τρέφονται με αγριόχορτα στην παιδική χαρά του σχολείου. Τις έβαλα στο άδειο κουτί του μεσημεριανού και τις πήγα σπίτι. Τελικά μεταμορφώθηκαν σε όμορφες πεταλούδες! Αυτό μου φάνηκε μαγικό - και εξακολουθεί να μου φαίνεται.»

 

«Με στοιχειώνει η γνώση ότι αυτά τα πλάσματα βρίσκονται σε παρακμή. Πάνε 50 χρόνια από τότε που μάζεψα για πρώτη φορά αυτές τις κάμπιες στη σχολική παιδική χαρά, και κάθε χρόνος που περνούσε υπήρχαν ελαφρώς λιγότερες πεταλούδες, λιγότερες μέλισσες - λιγότερα από σχεδόν όλα τα μυριάδες μικρά θηρία που κάνουν τον κόσμο να γυρίζει. Αυτά τα συναρπαστικά και όμορφα πλάσματα εξαφανίζονται, μέρα με τη μέρα. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν και είναι ανακριβείς, αλλά φαίνεται πιθανό ότι τα έντομα έχουν μειωθεί σε αφθονία κατά 75% ή περισσότερο από τότε που ήμουν πέντε ετών. Τα επιστημονικά στοιχεία γι ' αυτό ενισχύονται κάθε χρόνο, καθώς δημοσιεύονται μελέτες που περιγράφουν την κατάρρευση πληθυσμών πεταλούδων μονάρχης στη Βόρεια Αμερική, το θάνατο των εντόμων δασικών και λιβαδικών εκτάσεων στη Γερμανία ή την φαινομενικά ασταμάτητη συρρίκνωση των πεταλούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

 

Λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο καταστροφικό είναι αυτό, όχι μόνο για την ανθρώπινη ευημερία - χρειαζόμαστε έντομα για να επικονιάσουμε τις καλλιέργειές μας, να ανακυκλώσουμε την κοπριά, τα φύλλα και τα πτώματα, να διατηρήσουμε το χώμα υγιές, να ελέγξουμε τα παράσιτα και πολλά άλλα - αλλά για τα μεγαλύτερα ζώα, όπως π.χ. πουλιά, ψάρια και βάτραχοι, τα οποία βασίζονται σε έντομα για τροφή. Τα αγριολούλουδα βασίζονται σε αυτά για την επικονίαση. Καθώς τα έντομα λιγοστεύουν, ο κόσμος μας σιγά σιγά θα «σταματήσει», γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά.

 

Όλο και περισσότερο, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε πόλεις και μεγαλώνουμε βλέποντας λίγα έντομα εκτός από τις μύγες του σπιτιού, τα κουνούπια και τις κατσαρίδες, οπότε οι περισσότεροι από εμάς δεν μας αρέσουν πολύ τα έντομα. Πολλοί τα φοβούνται. Συχνά αναφέρονται ως δυσάρεστα, σκουπίδια, βρώμικα πλάσματα, που ζουν σε βρωμιά και εξαπλώνουν ασθένειες. Λίγοι λοιπόν εκτιμούν πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα έντομα για τη δική μας επιβίωση, και λιγότεροι ακόμα πόσο όμορφα, έξυπνα, συναρπαστικά, μυστηριώδη και υπέροχα είναι τα έντομα!

Τα έντομα υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Οι πρόγονοί τους εξελίχθηκαν στην αρχέγονη ροή των βυθών του ωκεανού, πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των γνωστών ειδών στον πλανήτη μας - τα μυρμήγκια ξεπερνούν τον αριθμό των ανθρώπων - οπότε αν χάσουμε πολλά από τα έντομα μας, η συνολική βιοποικιλότητα θα μειωθεί φυσικά σημαντικά. 

Επιπλέον, δεδομένης της ποικιλομορφίας και της αφθονίας τους, είναι αναπόφευκτο τα έντομα να εμπλέκονται στενά σε όλες τις χερσαίες αλυσίδες τροφίμων και τους ιστούς τροφίμων. Οι κάμπιες, οι προνύμφες και οι ακρίδες είναι φυτοφάγα ζώα, για παράδειγμα, μετατρέποντας το φυτικό υλικό σε νόστιμη πρωτεΐνη εντόμων που χωνεύεται πολύ πιο εύκολα από μεγαλύτερα ζώα. Άλλα, όπως οι σφήκες, τα σκαθάρια και οι μάντιδες (αλογάκι της Παναγίτσας), καταλαμβάνουν το επόμενο επίπεδο στην τροφική αλυσίδα, ως αρπακτικά των φυτοφάγων. Όλοι τους είναι θήραμα για πολλά πτηνά, νυχτερίδες, αράχνες, ερπετά, αμφίβια, μικρά θηλαστικά και ψάρια, τα οποία θα είχαν λίγο ή καθόλου να φάνε αν δεν υπήρχαν τα έντομα. Με τη σειρά τους, τα κορυφαία αρπακτικά ζώα, όπως τα γεράκια, οι ερωδιοί και οι ψαραετοί που θηρεύουν τα εντομοφάγα ψαρόνια, τους βατράχους ή τον σολομό θα πεινούσαν χωρίς έντομα.

 

Η απώλεια ζωής εντόμων από την τροφική αλυσίδα δεν θα ήταν καταστροφική μόνο για την Άγρια Ζωή. Θα είχε επίσης άμεσες συνέπειες για την ανθρώπινη παροχή τροφής. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και οι Βορειο-Αμερικανοί απωθούνται από την προοπτική να τρώνε έντομα, η οποία είναι περίεργη, καθώς καταναλώνουμε με άνεση γαρίδες (οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες). Οι αρχαίοι πρόγονοί μας σίγουρα θα είχαν φάει έντομα και, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση εντόμων είναι ο κανόνας. Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού τα καταναλώνει τακτικά, με την πρακτική πολύ συχνή στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία και μεταξύ των αυτόχθονων λαών της Ωκεανίας.

 

Πρέπει να βελτιώσουμε τη νομική προστασία για σπάνια έντομα και τα ενδιαιτήματά τους. Τα σπάνια έντομα πρέπει να έχουν ίση σπουδαιότητα προστασίας με τα σπάνια πουλιά ή θηλαστικά. Επειδή είναι μικρά δεν σημαίνει πως είναι και ασήμαντα.

 

Ο πλανήτης μας έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά μέχρι τώρα την θύελλα των αλλαγών που έχουμε κάνει, αλλά θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό των ειδών έχουν εξαφανιστεί μέχρι τώρα, αλλά σχεδόν όλα τα άγρια είδη υπάρχουν τώρα σε αριθμούς που είναι ένα κλάσμα της προηγούμενης αφθονίας τους, που υφίστανται σε υποβαθμισμένους και κατακερματισμένους βιότοπους και υπόκεινται σε μια πληθώρα συνεχώς μεταβαλλόμενων ανθρωπογενών προβλημάτων. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματική κατάσταση για να μπορούμε να προβλέψουμε πόση ανθεκτικότητα απομένει στα εξαντλημένα οικοσυστήματά μας ή πόσο κοντά είμαστε σε σημεία ανατροπής πέρα από τα οποία η κατάρρευση θα γίνει αναπόφευκτη.

 

Αυτό είναι ένα επεξεργασμένο, μικρό απόσπασμα από το Silent Earth: Averting the InsectApocalypse του Dave Goulson και έχει εκδοθεί από την Vintage. Διαβάστε μεγαλύτερο κομμάτι στα Αγγλικά εδώ:

https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/25/the-insect-apocalypse-our-world-will-grind-to-a-halt-without-them?utm_medium=email&_hsmi=149973124&_hsenc=p2ANqtz-8vYI4J_jv1C7b8lgGJZTg-8EPkltrEC6G3Q46erw0L8OaAIHMV7PHGinaIikufg8wVy-nE6CbPz5rnNk-7yGS16x5AaQ&utm_content=149859780&utm_source=hs_email