ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. περιθάλπει τις Γερακίνες της Μεσσηνίας
29/08/2021
Ο Νίκος Μοσχοβάκης, Διασώστης ΠΟΔΑΖ από το 4ο Σύστημα Ν/Π Νίκαιας, μετά από τηλεφώνημα της ΑΝΙΜΑ, παραλαμβάνει στις 22 Αυγούστου, στις 6:00 το πρωί, από το λιμάνι του Πειραιά, μια Χανιώτισσα Γερακίνα (Buteo buteo) εξαντλημένη και φανερά πεινασμένη.
Mαζι με τον Ýπαρχο του πλοίου ενυδάτωσαν το αρπακτικό πτηνό, μέχρι να το παραδώσει ο Νίκος στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη.
Η εθελοντική μεταφορά του πτηνού αποτέλεσε μια πολύ σημαντική ενέργεια, στην διαδικασία διάσωσης αυτού του ζώου!




Συγχρόνως το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, που βρίσκεται στην Μεσσηνία μας ενημέρωσε ότι όλο αυτό το διάστημα του καύσωνα και των πυρκαγιών παραλάβανε νεαρά Γερακινάκια ηλικίας 3 - 4 μηνών στα πρώτα τους πετάγματα. Να πούμε εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν πως η Γερακίνα (Buteo buteo) είναι είδος πουλιού και όχι το θηλυκό γεράκι.
Είναι πολλά αυτά τα αρπακτικά πτηνά που έχουν φτάσει στις εγκαταστάσεις τους και αρκετές δεκάδες ακόμα που έχουν θεαθεί από ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.
Οι αιτίες εισαγωγής ποικίλλουν, αλλά όπως έχουν τονίσει σε πολλές αναρτήσεις τους, συνήθως τα άγρια ζώα αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα. Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή είναι ο εκτοπισμός από τις εστίες τους (δεν γνωρίζουν εάν οφείλεται στον καύσωνα ή τις πυρκαγιές) που τα αναγκάζει να σπαταλήσουν περισσότερη ενέργεια για να βρουν τροφή σε περιοχές τις οποίες δεν γνωρίζουν, να αποφύγουν περισσότερους κινδύνους και ανταγωνιστές από ότι πριν, γεγονός που τα καθιστά πολύ ευάλωτα και στρεσάρει ιδιαίτερα τον οργανισμό τους αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί την ανάπτυξη εντερικών παρασίτων, εκτοπαρασίτων ή βακτηρίων και μυκήτων στον οργανισμό τους. Σε συνδυασμό συνήθως με την έλλειψη φαγητού, αφού η αυξημένη ζέστη κρατάει τα πουλιά αυτά αλλά και τα θηράματά τους κρυμμένα και εφόσον πρώτη τους προτεραιότητα είναι να βρουν ασφαλή σημεία κουρνιάσματος ώστε να μην κινδυνεύουν και όχι φαγητό, καταλήγουμε σε ζώα αφυδατωμένα και αποδυναμωμένα τα οποία εύκολα μπορεί να πάθουν κάποιο ατύχημα. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το πουλί της φωτογραφίας, το οποίο είχε θεαθεί στην περιοχή Μάτι Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία.



Επί δύο συνεχείς ημέρες εν μέσω του καύσωνα το έβλεπαν άνθρωποι στο έδαφος στην άκρη του δρόμου χωρίς να ενδιαφερθούν να το βοηθήσουν. Τυχαία ενημερώθηκε ο πολίτης που έσπευσε να το εντοπίσει και κατάφερε να το ακινητοποιήσει ακολουθώντας τις οδηγίες τους. Η προσεκτική εξέτασή του τους αποκάλυψε όλα όσα είχε αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα. Μένοντας ακίνητο και ακάλυπτο στο έδαφος για δύο συνεχόμενες ημέρες είχε εκτεθεί ο οργανισμός του στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εκείνων των ημερών που αφυδάτωσαν επικίνδυνα το σώμα του.

Και συνεχίζει την περιγραφή της, η κα Ματίνα Πάλλη:
Γιατί όμως δεν μπορούσε να πετάξει;
Διότι είχε χτυπηθεί από διερχόμενο όχημα στο κεφάλι που του προκάλεσε ήπια διάσειση και εσωτερική αιμορραγία. Στα σημεία του κεφαλιού που προκλήθηκαν εκδορές ή πετάχτηκαν αίματα, επικάθησαν μύγες οι οποίες γέννησαν τα αυγά τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα εδώ :
Όταν μας ήρθε το πουλί είχε χιλιάδες προνύμφες μύγας γύρω από την βάση του ράμφους και πάνω από τα μάτια του. Μέχρι στιγμής αντιμετώπιζε ήδη τέσσερα σοβαρά προβλήματα υγείας καθένα από τα οποία ήταν αρκετό από μόνο του για να το σκοτώσει, όλα ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης με το διερχόμενο όχημα.
Γιατί όμως χτυπήθηκε από αυτοκίνητο;
Αφενός γιατί πιθανόν ο οδηγός θεώρησε ότι το γεράκι θα απομακρυνθεί εγκαίρως και αφετέρου διότι το ζώο ήταν ήδη αποδυναμωμένο από δύο άλλα σοβαρά αίτια. Η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Το έχουμε δει σε πάρα πολλά πουλιά εφέτος το καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο λοιπόν Γερακινάκι είχε αναπτύξει Candida albicans στο γαστρεντερικό του σύστημα. Αυτό το δυσκόλευε να καταπιεί και να χωνέψει την τροφή του. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να ταΐζετε αποδυναμωμένα άγρια ζώα, διότι δεν γνωρίζετε εάν είναι σε θέση να δεχθούν τροφή.
Αντιμετώπιζε παράλληλα και προσβολή από νηματώδη εντερικά παράσιτα τα οποία είχαν αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλους αριθμούς που είχαν τρυπήσει τον βλεννογόνο του εντέρου και είχαν εμφανιστεί και στο στομάχι του πουλιού. Το να σου "αποκαλύπτονται" ένα ένα τόσα πολλά και τόσο σοβαρά προβλήματα είναι αρκετά σοκαριστικό πιστέψτε μας! Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο πουλί όσο απίστευτο και αν ακούγεται, έχει ξεπεράσει όλα του τα προβλήματα ακολουθώντας βεβαίως την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση θεραπεία. Τώρα βρίσκεται στη φάση της ανάρρωσης και σύντομα θα είναι σε θέση να απελευθερωθεί.