ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι Διασώστες της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. εκπαιδεύονται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για διάσωση μεγάλων θηλαστικών της Άγριας Ζωής.
06/10/2021

Με την περιβαλλοντική Οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, συνεργαζόμαστε από το 2019 που ξεκινήσαμε να οργανώνουμε την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής.

Στις 4 Οκτωβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διοργάνωσε εκπαιδευτικό webinar,με σκοπό να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους που ασχολούνται με την Άγρια Ζωή (wildlife), για να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Γνωρίζοντας την δράση της ΠΟΔΑΖ/ΣΕΠ και το δίκτυο εκπαιδευμένων Διασωστών Άγριας Ζωής που υπάρχει σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, ζήτησε την συνεργασία μας και μας προσκάλεσε να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο που υλοποιήθηκε 10 με 12 το πρωί της Δευτέρας με συντονισμό του Πάνου Στεφάνου.

Επειδή όλοι οι Διασώστες της ΠΟΔΑΖ δεν μπορούσαν να το παρακολουθήσουν τις πρωινές ώρες, το σεμινάριο επαναλήφθηκε την ίδια μέρα, αργά το απόγευμα, με την ευθύνη και την παρουσίαση της Εφορείας Περιβάλλοντος ΣΕΠ.


Οι εισηγητές/ριες Αλέξανδρος Καραμανλίδης, Νίκος Γραμμενόπουλος, Μελίνα Αυγερινού, Λάμπρος Κραμποκούκης, και Χαρούλα Κρομυάδου,με τις θαυμάσιες παρουσιάσεις τους, εκπαίδευσαν τους συμμετέχοντες για το τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε τραυματισμένο άγριο ζώο και ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για παροχή πρώτων βοηθειών. Έμφαση δόθηκε και στα οπληφόρα(ελάφια, ζαρκάδια, αγριόγιδα) που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τέτοια εκπαίδευση. Επίσης έγινε παρουσίαση για το πρόγραμμα Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Πανίδας καθώς και για τον ρόλο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, στην διατήρηση της Άγριας Ζωής.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου έγινε ειδική μνεία στο Δίκτυο και στην δράση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής και κλήθηκε να βοηθήσει στο έργο της διάσωσης των μεγάλων θηλαστικών της βόρειας Ελλάδας.


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μια Ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα γιατην προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά(αρκούδα, λύκος, τσακάλι, ελάφια, ζαρκάδια, λύγκα) με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας γιατις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Στα αρχαία ελληνικά Ἀρκτοῦρος σημαίνει «Φύλακας των Αρκούδων», από το ἄρκτοςκαι το οὖρος (=φύλακας, προστάτης).

Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να καρποφορήσει και οι Πρόσκοποι Διάσωστες Άγριας Ζωής να μπορέσουν να βοηθήσουν και να συνδράμουν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στις έκτακτες περιπτώσεις που θα παρουσιαστούν στην περιοχή.

ΘΜΠ