ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Άλλο ένα Κιρκινέζι διασώθηκε στα Φάρσαλα.
02/11/2021

Ο Υπαρχηγός 2ου Συστήματος Προσκόπων Φαρσάλων, Αχιλλέας Δρόσος, Διασώστης-μέλος της ΠΟΔΑΖ παρείχε την κατάλληλη φροντίδα σε ένα Κιρκινέζι.


Το Κιρκινέζι είναι ένα κομψό, μικροκαμωμένο γεράκι, με σχετικά στενά, μυτερά φτερά και στενή ουρά. Ειδικά το αρσενικό έχει λεπτή ουρά από την οποία μπορεί να προεξέχουν τα κεντρικά φτερά σε σχήμα σφήνας. Έχει μήκος 29-32 cm, η ουρά του φτάνει τα 11-12 cm και έχει άνοιγμα φτερών 58-72 cm. Το θηλυκό έχει βάρος 160 grκαι είναι εμφανώς πιο ογκώδες από το αρσενικό με βάρος 140 gr. Το Κιρκινέζι είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα γεράκια στην Ευρώπη.


Το κιρκινέζι είναι είδος αποδημητικό. Είναι πουλί ομαδικό, πολύ ωφέλιμο για την γεωργία γιατί καταστρέφει πολύ μεγάλοαριθμό εντόμων και άλλα διάφορα ζώα, όπως σκορπιούς, σαύρες, διάφορα μικρά τρωκτικά και κυρίως τυφλοπόντικες. Το κιρκινέζι το βρίσκουμε σε παλιά κτίρια, σε βραχώδης χαράδρες και σε απότομους βράχους. Φωλιάζει σε τρύπες ψηλών τοίχων, κάτω από τις στέγες και σε κοιλότητες των βράχων. Τον Απρίλη με Μάη το θηλυκό γεννά 4-8 αβγά, χρώματος καφέ προς καστανό, με κηλίδες διαφορετικού χρώματος. Τα αβγά τα επωάζει μόνο το θηλυκό.

Παρουσιάζει φυλετικό διαχωρισμό όπως βλέπουμε και στην εικόνα σε πρώτο πλάνο είναι το θηλυκό ενώ σε δεύτερο το αρσενικό άτομο του είδους.


Πολλές πληροφορίες για το Κιρκινέζι μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: http://www.lifelesserkestrel.eu/index.php?lang=el  

που παρουσιάζεται το πρόγραμμα LIFENature «Conservation and management of the Lesser Kestrel (Falco naumanni) atthree Greek SPA sites» (Διατήρηση και Διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falconaumanni) σε 3 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της Ελλάδας)