ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Διάσωση γερακιού Ξεφτέρι, στην Νέα Ιωνία Βόλου
30/10/2021

Το Σάββατο 30-10-2021 πραγματοποιήσαμε την 16η διάσωση από ένα Ξεφτέρι. Δύο μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Σκοτεινιώτης Ιωάννης και η Χαλαστάρα Ιουλία πήγανε στην περιοχή Πλατανάκια Ανακασιάς μετά από ειδοποίηση του κυρίου Κιντέρογλου Γεώργιου και παρέλαβαν ένα τραυματισμένο Ξεφτέρι.


Το Ξεφτέρι είναι είδος μη γνήσιου γερακιού (γένοςAccipiter), που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι (Accipiter nisus) και περιλαμβάνει 7 υποείδη. Είναι το πιο κοινό ημερόβιο αρπακτικό πτηνό της Ευρώπης. Η δεξιότητά του στο κυνήγι και οι ελιγμοί του, προσέδωσαν στο πτηνό την ελληνική του ονομασία αλλά και το προσωνύμιο «ξεφτέρι» σε κάποιον που διαθέτει ευστροφία και εξαιρετικές ικανότητες στην πραγματοποίηση στόχων.

Το είδος απαντά κυρίως σε δασώδεις, απομονωμένες περιοχές, κατά προτίμηση σε μέρη όπου εναλλάσσονται κωνοφόρα και φυλλοβόλα με μικρά ξέφωτα. Το ξεφτέρι, μπορεί να δει κανείς σε κήπους και σε αστικές περιοχές , ενώ μπορεί να φωλιάζει ακόμη και στα πυκνά πάρκα της πόλης.

Το ξεφτέρι είναι ο κύριος θηρευτής μικρών πτηνών του δάσους, αν και μόνον το 10% των επιθέσεων καταλήγει επιτυχώς. Κυνηγάει με αιφνιδιαστική επίθεση, χρησιμοποιώντας φράκτες, συστάδες, οπωρώνες και λοιπές περιοχές κάλυψης κοντά στις δασικές παρυφές. Κάνει επίσης χρήση των κήπων σε κατοικημένες περιοχές, εκμεταλλευόμενο τα θηράματα που βρίσκονται εκεί.


Στην φροντίδα βοήθησε και ο Ζήσης Σκοτεινιώτης (καθαρισμός –νερό) και το πτηνό μέσα σε καινούργια χαρτόκουτα την Δευτέρα το πρωί διακομίστηκε στην Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ Βόλου όπου και το παρέλαβε το κέντρο περίθαλψης «Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» έτσι ώστε να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση τους.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κύριο Κιντέρογλου Γεώργιο που βρήκε το πτηνό και για άλλη μία φορά το ΚΤΕΛ Μαγνησίας για την δωρεάν μεταφορά του.

Εάν βρείτε ένα άγριο πτηνό ή ζώο επικοινωνήστε μαζί μας(Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417).