ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι παγίδες κόλλας για τρωκτικά απειλούν την Άγρια Ζωή!
20/09/2022

Με αφορμή την Πεπλόγλαυκα που μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ επειδή ήταν γεμάτη κόλλα παγίδευσης τρωκτικών, πρέπει να διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω και να δείτε το video:ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε ποτέ παγίδες κόλλας για να πιάσετε ποντίκια! Οι παγίδες με κόλλα δεν κάνουν διακρίσεις και παγιδεύουν οτιδήποτε τις συναντήσει. Η τραγική εικόνα της Πεπλόγλαυκας που βλέπετε γεμάτη με κόλλα είναι μια απόδειξη του βασανισμού που μπορεί να προκαλέσει σε ένα ζώο, που σίγουρα θα εξολόθρευε πολλά περισσότερα τρωκτικά!

Όταν τα ζώα προσκολλώνται σε μια παγίδα κόλλας, μπορεί να δυσκολεύονται να ελευθερωθούν για ώρες ή μέρες. Εκτός από την πιθανή πρόκληση εκτεταμένης ζημιάς στη γούνα, τα φτερά, το δέρμα και τα οστά τους, αυτά τα ζώα μπορεί επίσης να υποφέρουν από μυοπάθεια σύλληψης που προκαλεί βλάβη στους μύες λόγω φυσιολογικών ανισορροπιών μετά από μεγάλες περιόδους αγώνα και στρες.

Εάν ένα ζώο βρεθεί κολλημένο σε παγίδα με κόλλα, η καλύτερη επιλογή είναι να το μεταφέρετε σε ένα Κέντρο Διάσωσης Άγριας Ζωής, το συντομότερο δυνατό. Μην επιχειρήσετε να τραβήξετε το ζώο από την παγίδα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό τραυματισμό του άγριου ζώου. Παρακαλούμε κρατήστε το ζώο στην παγίδα σε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος χωρίς καμία επέμβαση. Καλύψτε επίσης τις εκτεθειμένες περιοχές της παγίδας κόλλας με χαρτί, έτσι ώστε το ζώο να μην μπορεί να μπλεχτεί περισσότερο.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ

Είναι πολύ δύσκολο για τα ανεκπαίδευτα άτομα να απελευθερώσουν ένα ζώο από μια κόλλα χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν περαιτέρω τραυματισμούς ή πιθανώς να τραυματιστούν τα ίδια. Μόλις ξεκολλήσει, ακόμα κι αν ένα ζώο φαίνεται άθικτο, μπορεί να τραυματιστεί με τρόπους που δεν είναι άμεσα ορατοί ή μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για αφυδάτωση ή υπερβολική εξάντληση.

Σε όλες τις περιπτώσεις, μεταχειριστείτε ένα ζώο που πιάστηκε σε μια παγίδα κόλλας ως έκτακτη ανάγκη. 

Ακολουθούν οδηγίες για το πώς να βοηθήσετε ένα ζώο που πιάστηκε σε παγίδα με κόλλα:

Όποτε είναι δυνατόν, το ζώο θα πρέπει να περιορίζεται με ασφάλεια και να μεταφέρεται αμέσως σε τοπικό κέντρο διάσωσης άγριας ζωής ή κτηνίατρο. Εάν δεν μπορείτε να πάτε το ζώο σε κάποιο από αυτά, αυτή η μέθοδος απελευθέρωσης δεν είναι εγγυημένη, αλλά έχει δοκιμαστεί με επιτυχία. Προσπαθήστε το, μόνο σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πάρετε το ζώο σε εκπαιδευμένο επαγγελματία. Τα άγρια ​​ζώα μπορεί να είναι επικίνδυνα ανά πάσα στιγμή όταν τα χειρίζονται, αλλά ιδιαίτερα όταν είναι παγιδευμένα, τρομοκρατημένα και αμύνονται.

Προμήθειες που θα χρειαστείτε:

  • ένα ζευγάρι χοντρά γάντια
  • ένα μπουκάλι σπορέλαιο ή baby oil μαγειρικό λάδι (αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό)
  • μια χοντρή πετσέτα
  • ένα κουτί ή άλλο ασφαλές δοχείο (με τρύπες οξυγόνωσης) στο οποίο θα τοποθετήσετε το ζώο

1. Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από το μπουκάλι για μερικά λεπτά μέχρι το λάδι στο μπουκάλι να ζεσταθεί στον καρπό σας, αλλά να μην είναι αρκετά ζεστό για να καεί.

2. Φορέστε τα γάντια. Συγκρατήστε απαλά το ζώο κοντά στο κεφάλι με μια πετσέτα. (Τοποθετήστε την πετσέτα κοντά, αλλά όχι πάνω από το κεφάλι του ζώου.) Κρατήστε ένα σταθερό αλλά απαλό κράτημα στο ζώο.

3. Με το άλλο σας χέρι, κάντε απαλό μασάζ με το θερμασμένο λάδι στη γούνα, τα φτερά ή το δέρμα του ζώου στο σημείο που έρχεται σε επαφή με την παγίδα. Θα χρειαστούν αρκετά λεπτά για να αρχίσει το λάδι να μαλακώνει την κόλλα. Συνεχίστε το μασάζ μέχρι το ζώο να απαλλαγεί από την κόλλα. Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και μεγάλη υπομονή.

4. Συνεχίστε να κρατάτε σταθερό αλλά απαλό κράτημα και μεταφέρετέ τον/την στο κουτί ή σε άλλο κοντέινερ και μεταφέρετε το συντομότερο δυνατό σε κέντρο διάσωσης άγριας ζωής ή κτηνίατρο. Το ζώο θα πρέπει να λάβει θεραπεία γιατί είναι «λαδωμένο», καθώς το λάδι επηρεάζει την ικανότητα του ζώου να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του.

5. Εάν δεν μπορείτε να προσφέρετε στο ζώο επαγγελματική θεραπεία, τότε κρατήστε το σε ένα ζεστό, σκοτεινό, ήσυχο και ασφαλές μέρος μέχρι να γίνει αρκετά καλά για να απελευθερωθεί.

6. Προσφέρετε ζαχαρόνερο μέσω μιάς σύριγγας  που τοποθετείται στη γωνία του στόματος, ώστε το ζώο να έχει την επιλογή να καταπιεί ή όχι. Δώστε τροφή όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο σε ένα κομμάτι κράκερ ή δημητριακά, αλλά είναι απίθανο το ζώο να φάει όταν υποστεί τραύματα.

7. Αντισταθείτε στον πειρασμό να συνεχίσετε να το ψάχνετε και να το ελέγχετε: τα ζώα που αναρρώνουν χρειάζονται ηρεμία και ησυχία με ελάχιστη ενόχληση και παρεμβολές.Man Rescues Birds From Glue Trap
This guy found two birds in a glue trap, so he started trying to free them — very carefully.
But once one of them was out, she wouldn't leave without her friend.
Special thanks to Kevin Page for this amazing video!