ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ
Caretta caretta από την Μηχανιώνα ταξιδεύει στο ΚΔΘΧ ΑΡΧΕΛΩΝ με την φροντίδα των Διασωστών του 8ου Τούμπας
23/02/2023

Την Δευτέρα20 Φεβρουαρίου  2023, οι Διασώστες του 8ουΣυστήματος Τούμπας έλαβαν τηλεφώνημα από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για υποστήριξη μεταφοράς τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

Αμέσως στήθηκε μια γέφυρα επικοινωνίας και διάσωσης μεταξύ Διασωστών ΑΡΧΕΛΩΝ και της ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ του 8ου Σύστηματος Προσκόπων Τ.Ε. Τούμπας (Κατερίνας Αγγελίδου και Θεόδωρου Μητρόπουλου).

 Έπρεπε να μεταφερθεί από την Κτηνιατρική κλινική εξωτικών ζώων του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, μία θαλάσσια  Χελώνα 40 κιλών (1,20 μήκος, 0,50 πλάτος) ( η χελώνα είχε βρεθεί στην Μηχανιώνα τραυματισμένη μεταφέρθηκε από το Λιμεναρχείο στην Κτηνιατρική κλινική του ΑΠΘ ),  από την κλινική του ΑΠΘ, στα ΚΤΕΛ για να συνεχίσει το ταξίδι στην Γλυφάδα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκεί θα συνεχίσει την ανάρρωση της μέχρι την ημέρα απελευθέρωσης της στην θάλασσα. ''Βάζουμε το λιθαράκι μας για την συνέχιση της Άγριας Ζωής & Πανίδας.  Η επιχείρηση είχε απόλυτη επιτυχία!

 


Υπενθυμίζουμε πως αν βρούμε τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα ακολουθούμε τις παρακάτω ενέργειες:

1. Kαλούμετον ΑΡΧΕΛΩΝ - Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511

2.Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι). Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά. ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.

3.Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.

4. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά κόβοντάς τα με ψαλίδι ή κόφτη (η χρήση μαχαιριού ενέχει κινδύνους τραυματισμού). Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.

5. Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και σημειώνουμε τον αριθμό του, αν υπάρχει

6.Κατεβάζουμε (https://www.archelon.gr/files/Deltio_Ekthalassosis.pdf) και συμπληρώνουμε το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» προσεκτικά για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες, και το στέλνουμε στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email: rescue@archelon.gr.

Περισσότερα στο site του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ: www.archelon.gr