ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
5η Εκπαιδευτική Συνάντηση Π.Ο.Δ.Α.Ζ.
10/12/2020

19 νέοι "πυρήνες" διάσωσης Αγριας Ζωής & 45 νέοι Πρόσκοποι-Διασώστες!

Η Άγρια Ζωή όταν κινδυνεύει χρειάζεται την βοήθειά μας καιθα την έχει!... γιατί στον κατάλογο των Διασωστών της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής προστέθηκαν ακόμη 45 ενήλικα μέλη του Ελληνικού Προσκοπισμού, αγκιζοντας τα πάνω από 150 σε ολόκληρη την Ελλάδα!

2 Περιφερειακές Εφορείες (Ναύπλιο, Καβάλα), 4 Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων (Καβάλα , Ηράκλειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) και 13 Συστήματα Προσκόπων (Άρτα, Αγρίνιο, Μέγαρα, Ιωάννινα, Κρανίδι, Λάρισα, Ν. Πέραμος, Πύργος, Ν. Ιωνία Βόλου, Αλόννησος, Ιτέα, Άμφισσα), συμμετείχαν στην 5η ΕκπαιδευτικήΣυνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής – Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές διάσωσης αγρίων ζώων.

Ήταν η δεύτερη διαδικτυακή εκπαίδευση που υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Πράσινο Ταμείο, σε μορφή υβριδικού webinar.

Έχοντας ήδη της εμπειρία της 4ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης του Ιουνίου 2020, η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος έχει δημιουργήσει δικές της μικρές εκπαιδευτικές παραγωγές video και σε συνδυασμό με τους προσκεκλημένους ομιλητές, μπορεί να παρέχει στους υποψήφιους διασώστες ένα πλήρες curriculum που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν διάσωση και μεταφορά Άγριου Ζώου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Στην 5η εκπαιδευτική συνάντηση φιλοξενήθηκαν οι κκ: Μαρία Γανωτή (Πρόεδρος ΑΝΙΜΑ), Φρόσω Παρχαρίδου (Εκπρόσωπος ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ), αββίνα Γιαννάτου (Εκπρόσωπος ΑΡΚΤΟΥΡΟ), Δρ Αιμιλία Δρούγα (Συνιδρίτρια ΑΡΙΩΝ), Αλέξανδρο Βανταράκη (Κτηνίατρος και μέλος της Προσκοπικής Κίνησης), Δημήτρη Φυτίλη (Διευθυντής του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ).

Κτίζοντας πάνω στην υπάρχουσα εμπειρία των ενηλίκων μελώντου ΣΕΠ οι Εκπαιδευτικές Συναντήσεις της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. επιδιώκουν:

  • να ενδυναμώσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των Ενηλίκων Στελεχών του ΣΕΠ.
  • να αυξήσουν την πληροφόρηση και τη συμμετοχική διαδικασία των κοινωνικών φορέων, του κοινού, των πολιτών για την ποιότητα ζωής και για την αξία της προληπτικής δράσης υπέρ της Άγριας Ζωής (wildlife)
  • να αυξήσουν η ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων-εθελοντών Προσκόπων Διασωστών καθώς και
  • να πολλαπλασιάσουν την ουσιαστική και αθροιστική ανάπτυξη των ικανοτήτων του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. [και των συνεργαζόμενων οργανώσεων] μέσω της μεγιστοποίησης της αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ανθρώπινων πόρων του.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στηδιάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ κα.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

ΥΓ: Τις συναντήσεις διοργανώνουν τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης: Αθηνά Τσεκούρα, Θοδωρος-Μπένος Πάλμερ, Άννα Λάτσιου, Ίππαρχος Στάβαρης.