ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ
Η διάσωση μιας αλεπούς
14/03/2021

Οι αλεπούδες είναι από τα πιο κοινά Άγρια Ζώα, που συναντάμε όχι μόνο σε εξοχικές τοποθεσίες αλλά κυρίως γύρω από τις κατοικίες του ανθρώπου.  Και βέβαια, παρά το γεγονός ότι ζει κυριολεκτικά δίπλα μας, η ζωή της παραμένει μυστηριώδης, έτσι διαστρεβλωμένη όπως μας παραδίδεται από τους μύθους. Η αλεπού είναι συγγενής του λύκου, του τσακαλιού και του σκύλου, είναι σαρκοβόρο τετράποδο με πλούσιο κοκκινωπό τρίχωμα, μυτερό ρύγχος και φουντωτή ουρά. Αντίθετα όμως με τα ξαδέλφια της που ζουν σε αγέλες, η αλεπού προτιμά τη μοναξιά και μόνο όταν μεγαλώνει τα παιδιά της φτιάχνει προσωρινές κοινότητες, οι οποίες παραμένουν αθέατες ζώντας μέσα σε υπόγεια λαγούμια.

Επειδή συχνάζει σε κατοικημένες περιοχές, πολλές φορές πέφτει θύμα ατυχημάτων (αποτελεί το 28% των ζώων σε τροχαία) ή παγίδων και δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να την παρατηρήσουν καλά.



Στις 7 Ιανουαρίου 2021, στην άκρη του δρόμου προς την Ανάβυσσο, ο κ Πέτρος Μπίκας εντοπίζει μια τραυματισμένη αλεπού από αυτοκίνητο.  Σε συνεννόηση με την κα Μυρέλλα Πολίδου, εκπαιδευμένο μέλος της  Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής και βαθμοφόρο του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού, ειδοποιούν την Οργάνωση περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.  Μεταφέρουν την αλεπού και με την βοήθεια του κτηνίατρου κ Νίκου Παυλόπουλου, την παραδίδουν στην κα Καίτη Αλευρά, εθελόντρια της ΑΝΙΜΑ.

 Η αλεπού της Αναβύσσου έχει κατάγματα σε δύο πόδια και κτύπημα στο κεφάλι.  Οι «αποκαταστάτες» της ΑΝΙΜΑ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να την θεραπεύσουν και σε λίγες μέρες μεταφέρεται σε αρκετά καλή κατάσταση, στον χώρο φιλοξενίας και αποθεραπείας ζώων, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, στο Χαϊδάρι.  Μετά από  60 μέρες η αλεπού ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, έτοιμη για επανένταξη στην περιοχή που βρέθηκε.

Νάναι καλά όσοι την νοιάστηκαν και την φρόντισαν!

 

Τι να κάνετε αν σας τύχει να βρείτε μια αλεπού τραυματισμένη ή άρρωστη.

Αν βρείτε μια τραυματισμένη αλεπού, χωρίς να την πλησιάσετε πάρα πολύ κοντά, παρακολουθήστε πρώτα για να δείτε σε πόσο άσχημη κατάσταση βρίσκεται.  Στη συνέχεια, αν είναι δυνατόν, μεταφέρετέ την σε έναν κοντινό κτηνίατρο ή σε μια Οργάνωση Περίθαλψης άγριας ζωής. Στην Αττική υπάρχει η οργάνωση ΑΝΙΜΑ που περιθάλπει τουλάχιστον 20 αλεπούδες κάθε χρόνο (τηλ. 6972664675).

Τα άγρια ζώα συνήθως κρύβουν πολύ καλά, ότι είναι άρρωστα. Ωστόσο, υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι ένα ζώο είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, όπως: Χωλότητα, Προφανείς πληγές ή αιμορραγία, Προβλήματα στάσης ή αδυναμία στάσης, Πρόβλημα με το κράτημα του κεφαλιού ψηλά, Δυσκολία αναπνοής, Νωθρότητα: δεν απομακρύνεται όταν πλησιάζουμε, Ελλιπής αντίδραση σε ερεθίσματα, Αδυναμία, Έλλειψη γούνας σε περιοχές του σώματος ή ψώρα, κηλίδες κοπράνων στο πίσω μέρος, Σημάδια εγκεφαλικής βλάβης όπως περπάτημα σε κύκλους, κλπ

Ένα ζώο με οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις πρέπει να προσεγγίζεται μόνο από εκπαιδευμένα άτομα. Εάν θέλετε να βοηθήσετε το ζώο, μην προσπαθήσετε να χειριστείτε το ζώο μόνοι σας. καλέστε έναν αποκαταστάτη άγριας ζωής για συμβουλές.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πλησιάζετε το ζώο, μπορεί να γρατσουνίσει και να δαγκώσει όταν φοβάται, ειδικά εάν είναι τραυματισμένη, γι’ αυτό χρησιμοποιείστε μια μεγάλη πετσέτα ή κουβέρτα για να την σκεπάσετε ολόκληρη και να την πιάστε.

Μεταφέρετε μια αλεπού μόνο εάν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να το κάνετε χωρίς κίνδυνο για τον εαυτό σας ή τους άλλους. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε επίσης το ζώο μακριά από το πρόσωπό σας και έχετε δέσει με επίδεσμο (σαν φίμωτρο) το στόμα της, για να μην μπορεί να σας δαγκώσει.

Προσέξτε σε επικίνδυνες τοποθεσίες, όπως σε πολυσύχναστο δρόμο. Παρακολουθήστε πρώτα από απόσταση για να δείτε αν το ζώο είναι ακόμα ζωντανό, ζητήστε βοήθεια εάν δεν μπορείτε να το φτάσετε με ασφάλεια.(βλέπε άρθρο μας: https://www.wildliferescuescout.gr/el/normal/9/ViewBlogArticle)




Εάν είναι ασφαλές να πιάσετε και να χειριστείτε την τραυματισμένη αλεπού, τότε, φορώντας κατάλληλα γάντια, τοποθετήστε την γρήγορα σε ένα ασφαλές, γερό χαρτόκουτο  με οπές εξαερισμού, επενδεδυμένο με πετσέτα ή εφημερίδα ή καλύτερα σε ένα κουτί μεταφοράς γάτας ή σκύλου (pet carrier),αν υπάρχει. Κατά την μεταφορά να είστε πολύ προσεκτικοί!

 Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά το χειρισμό ενός ζώου.

 

Τέλος, όταν εντοπίσετε ένα νεκρό ή τραυματισμένο ζώο, μπορείτε να καταγράψετε το περιστατικό στο https://www.paratiro.gr/ και να καταγράψετε το περιστατικό (ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ) αφού κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας. Το «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» είναι μια πρωτοβουλία, που στόχο έχει να εγκαθιδρύσει ένα πανελλήνιο, αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των αιτιών θνησιμότητας της άγριας ζωής από ανθρωπογενή αίτια με την εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες για κάθε μοναδικό περιστατικό τραυματισμού ή θανάτου άγριου ζώου σε όλη την Ελλάδα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» και ομαδοποιούνται ανάλογα με το είδος του ζώου, το αίτιο τραυματισμού ή/και θανάτου και την περιοχή στην οποία βρέθηκε (ΧΑΡΤΗΣ). Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του "ΠΑΡΑΤΗΡΩ" επεξεργάζεται τα δεδομένα και εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τις απειλές που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων.