ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
6η Εκπαιδευτική Συνάντηση Π.Ο.Δ.Α.Ζ.
10/12/2020

Το ¼ των Συστημάτων του Ελληνικού Προσκοπισμού έχει δραστηριοποιηθεί για την διάσωση της άγριας πανίδας!

Θαλασσινή αύρα γέμισε τις οθόνες μας και τα νησιά μαςαπόκτησαν κόκκινες μικρές τελείες που σημαίνει ότι ακόμη περισσότερα ενήλικαμέλη του προσκοπισμού «δήλωσαν» με την συμμετοχή τους στην 6ηΕκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, ότι είναιέτοιμοι να βοηθήσουν στην διάσωση της άγριας πανίδας του τόπου μας.

Με 34 συμμετέχοντες , 3 Περιφερειακές Εφορείες (Χίου,Δωδεκανήσου, Δυτικής Κρήτης), η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηρακλείου Κρήτης και 20Προσκοπικά Συστήματα ( Χανίων, Μήθυμνας Λέσβου, Ρόδου, Ηρακλείου Κρήτης, Μυτιλήνης,Βέροιας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Πύργου, Ιαλυσού, Σκοπέλου, Μυκόνου, Ευβοίας καιΚέρκυρας) εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές διάσωσης αγρίων Ζώων.

Ήταν η τρίτη διαδικτυακή εκπαίδευση που υλοποιείται σταπλαίσια του χρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Πράσινο Ταμείο, σε μορφήυβριδικού webinar. Δυστυχώςοι τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμεπραγματικές συναντήσεις, τις οποίες υποκαθιστούμε, όχι μόνο επικοινωνώντας μέσωδιαδικτυακής πλατφόρμας, αλλά και υλοποιώντας test κατανόησηςτης ύλης. Έτσι μπορούμε να συγχαρούμε και τον Π.Ε. Χίου, Ξενοφώντα Σταμπέλο γιατις σωστότερες απαντήσεις, με τον Νίκο Δέτση και τον Γιάννη Σβώρο, ναακολουθούν! 

Η Εφορεία ΕφαρμογήςΠρογραμμάτων Περιβάλλοντος, έμπειρη πλέον στην διοργάνωση εκπαιδεύσεων εξ’αποστάσεως, έχει δημιουργήσει δικές της μικρές εκπαιδευτικές παραγωγές video και σε συνδυασμό με τους προσκεκλημένους ομιλητές, παρέχει στους υποψήφιουςδιασώστες ένα πλήρες curriculum που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν διάσωση και μεταφοράΆγριου Ζώου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η 6η Ε. Σ.φιλοξένησε ως ομιλητές την κα Δήμητρα Κατσάδα της οργάνωσης iSea και την κα Φρόσω Παρχαρίδου από την ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑΖΩΗ και οι δύο από την Θεσσαλονίκη. Για τα κητώδη (δελφίνια, φάλαινες) και γιατις θαλάσσιες χελώνες μας μίλησαν αντίστοιχα η Δρ Αιμιλία Δρούγα συνιδρίτρια τηςοργάνωσης ΑΡΙΩΝ και ο κ Δημήτρης Φυτίλης διευθυντής του Κέντρου ΔιάσωσηςΑΡΧΕΛΩΝ. Τα κτηνιατρικά θέματα Πρώτων βοηθειών στην άγρια πανίδα κάλυψε οκτηνίατρος κ Αλέξανδρος Βανταράκης που είναι και Εφορος Ανιχνευτών στην Πάτρα.Η οργανωτική ομάδα της Εφ.Εφ.Π.Π. αποτελείται από την Άννα Λάτσιου, την ΑθηνάΤσεκούρα , τον Αναπλ. Έφορο Ίππαρχο Στάβαρη και τον Έφορο Θεόδωρο Μπένο Πάλμερ.

Η εκπαίδευση διάσωσης που παρέχεταιστις Εκπαιδευτικές Συναντήσεις μας, δεν προορίζεται να είναι η μόνη εκπαίδευσηπριν βρεθεί ο πρόσκοπος-διασώστης να υλοποιήσει διάσωση άγριας ζωής. Οχειρισμός και οι τεχνικές είναι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της διδασκαλίας αλλάκαι της πρακτικής, δημιουργώντας την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται. Όλοι οιΔιασώστες θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στην κλειστή ομάδα του facebook και τις εκπαιδευτικές αναρτήσεις στο wildliferescuescout.gr , ή αν έχουνδυνατότητα να συνεργαστούν απευθείας με έναν κτηνίατρο αποκατάστασης άγριαςζωής ή να βοηθήσουν εθελοντικά ένα Κέντρο Διάσωσης για να αποκτήσουν πρακτικήεμπειρία.

Η «ΠροσκοπικήΟμάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος πουχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας καιΠεριβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στηδιάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ,ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, κλπ.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και τωνδιαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακταστους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης τουΟ.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!